Αλήθειες για το βαμβάκι

Το βαμβάκι είναι ένα ανθεκτικό φυτό, το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί και υπό σκληρές συνθήκες.

Κατανάλωση Νερού

Αντίθετα με την διαδεδομένη άποψη το βαμβάκι δεν είναι υδροβόρο φυτό. Αναπτύσσεται σε ξηρές, άγονες συνθήκες όπου άλλες καλλιέργειες δεν μπορούν να αναπτυχθούν.

Χρήση γης

Το βαμβάκι καταλαμβάνει μόλις το 3% του παγκόσμιου αγροτικού χώρου — ωστόσο ικανοποιεί το 27% των παγκόσμιων αναγκών σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα

Όλες οι γεωργικές καλλιέργειες παράγουν αέρια θερμοκηπίου κατά την ανάπτυξη των φυτών. Για την παραγωγή ενός κιλού ινών από βαμβάκι εκπέμπονται 1,7 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα μέσω των φύλλων του και του ριζικού συστήματος του φυτού  δεσμεύονται 2,2 κιλά CO2 .
Συμπέρασμα: Το βαμβάκι δεσμεύει περισσότερο ατμοσφαιρικό CO2 από αυτό που εκπέμπει

Βιοαποικοδομήσιμο

Μπορεί να αποικοδομηθεί με βιολογικούς τρόπους

Το βαμβάκι χρησιμοποιεί οξυγόνο και CO2 για την παραγωγή κυτταρίνης, και δεδομένου ότι οι ίνες του είναι 96% έως 98% καθαρή κυτταρίνη, το βαμβάκι είναι η καλύτερη βιοαποικοδομήσιμη φυσική ίνα στον κόσμο.

Καινοτομία

Ερευνητές σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να προσδώσουν στο βαμβάκι παρόμοιες ιδιότητες με αυτές των συνθετικών ινών, χωρίς να προκαλείται ρύπανση όπως από τα συνθετικά υφάσματα.

Κοινωνικές επιπτώσεις

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από το βαμβάκι για να κερδίσουν τα προς το ζην, ιδιαίτερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Συνθετικά

Ο κύριος ανταγωνιστής του βαμβακιού είναι οι συνθετικές ίνες, οι οποίες κατασκευάζονται από παράγωγα του πετρελαίου και αποτελούν την αιτία της μη βιώσιμης- μη αποικοδομίσιμης ρύπανσης από μικροΐνες στα ποτάμια, λίμνες και θάλασσες της γης.

Άλλες χρήσεις

Το βαμβάκι έχει πολύ περισσότερες χρήσεις από το να χρησιμοποιείται για κατασκευή απαλών υφασμάτων. Παράγει τρόφιμα για ανθρώπους και ζώα, και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.

Βιολογικό Βαμβάκι

Αναρωτηθήκατε ποτέ, «Ποια, ακριβώς, είναι η διαφορά μεταξύ οργανικού και συμβατικού βαμβακιού;»

Το βιολογικό και το συμβατικό βαμβάκι διαφέρουν σε δύο βασικά σημεία:

  • Την προέλευση των σπόρων
  • Την προέλευση των συστατικών που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια του βαμβακιού.

Το βιολογικό βαμβάκι χρησιμοποιεί μη γενετικά τροποποιημένους σπόρους, φυτοφάρμακα και λιπάσματα, μόνο αν είναι φυσικής προέλευσης.

Το συμβατικό βαμβάκι, από την άλλη πλευρά, μπορεί να χρησιμοποιήσει γενετικά τροποποιημένους σπόρους, καθώς και φυτοφάρμακα, χημικές ουσίες και ζιζανιοκτόνα.

Όσον αφορά στην απόδοση, στην αίσθηση και στην εμφάνιση, δεν υπάρχει εμφανής διαφορά μεταξύ του βαμβακιού που παράγεται με βιολογική ή συμβατική καλλιέργεια.

Πηγή:

Προηγούμενο άρθροΤα Προτερήματα του Βαμβακιού
Επόμενο άρθροΧρήσεις του Βαμβακιού – Προϊόντα από βαμβάκι