Ολοκληρώθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βάμβακος

1ο πανελλήνιο συνέδριο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι, που διοργανώθηκε από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου σε κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου στη Λάρισα.

Οι ομιλητές ανέπτυξαν καίρια ζητήματα της καλλιέργειας μέσω των εμπεριστατωμένων εισηγήσεών τους και ειδικότερα αναφέρθηκαν στους εχθρούς και τις ασθένειες, την αύξηση της παραγωγής μέσω λίπανσης και άρδευσης, τη γεωργία ακριβείας στις αροτραίες καλλιέργειες αλλά και για την ποιότητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ινών βάμβακος και παράγοντες που επιδρούν σε αυτά.

Ομιλίες επιστημονικών συνεργατών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ: Εχθροί και ασθένειες

  • Δρ Ιωάννης Μαργαριτόπουλος «Κύριοι εντομολογικοί εχθροί του βαμβακιού. Προβληματισμοί και δυσκολίες φυτοπροστασίας», Ινστιτούτο Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών
  • Δρ Θωμάς Γιτσόπουλος «Ολοκληρωμένη διαχείριση ζιζανίων στο βαμβάκι», Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων

ΕΝΟΤΗΤΑ: Αύξηση παραγωγής μέσω λίπανσης και άρδευσης

  • Δρ. Βασίλειος Ασχονίτης «Η νέα ΚΑΠ, οικοσυστημικές υπηρεσίες και γεωργία ακριβείας», Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων Θεσσαλονίκης
    (Δείτε την Παρουσίαση – Ομιλία)
  • Δρ Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης «Ολοκληρωμένη άρδευση – θρέψη στο βαμβάκι», Ινστιτούτο Εδαφουδατικών Πόρων
    (Δείτε την Παρουσίαση – Ομιλία)

ΕΝΟΤΗΤΑ: Ποιότητα – Ποιοτικά χαρακτηριστικά ινών βάμβακος και παράγοντες που επιδρούν σ’ αυτά

  • Δρ Μωχάμεντ Νταράουσε «Ποιότητα βαμβακιού και παράγοντες που επιδρούν σε αυτήν», Ινστιτούτο Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών (Δείτε την Παρουσίαση – Ομιλία)
  • Δρ Απόστολος Καλύβας «Σημεία «κλειδιά» στη διαχείριση της καλλιέργειας του βαμβακιού και ο ρόλος της γενετικής βελτίωσης», Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων (Δείτε την Παρουσίαση – Ομιλία)
  • κ. Μαρία Σπέντζου «Πιστοποίηση βαμβακοκαλλιέργειας κατά AGRO2» (Δείτε την Παρουσίαση – Ομιλία)

Σημαντική υπήρξε η συζήτηση σε πάνελ για την εθνική στρατηγική για την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια, όπου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης, ο πρώην Υφυπουργός κ. Βασίλης Κόκκαλης, οι Πρόεδροι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και της ΔΟΒ κ.κ. Χαρουτουνιάν και Μάρκου, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΚ κ. Ευριπίδης Δοντάς αλλά και μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΒ κ.κ. Αθανάσιος Παπαθανασόπουλος και Χρήστος Τσιχήτας παρουσίασαν τις προτεραιότητες και τους στόχους που πρέπει να τεθούν προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη για το προϊόν.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Χορηγός Επικοινωνίας

Προηγούμενο άρθροΈνα νέο πρότυπο πιστοποίησης βάμβακος που προτιμούν μεγάλες φίρμες τρέχουν ΕΛΓΟ – BCI
Επόμενο άρθροΒαμβάκι Κλιματική Αλλαγή & Νέες Τάσεις