Προσδοκίες για το βαμβάκι 2019/20. Κατάρρευση της ζήτησης

Περίληψη των κυριότερων σημείων

Βασικά στιγμιότυπα για τον μήνα Αύγουστο:

  • Η αισιοδοξία για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης βάμβακος φθίνει.
  • Ελπίδα οτι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα επιλύσουν τις εμπορικές διαφορές τους κατά τη συνεδρίαση των G20. Δεν υπήρξε πρόοδος, αλλά οι συνομιλίες συνεχίζονται.
  • Από τον Αύγουστο του 2018 οι τιμές έχουν μειωθεί από 99,5 σεντ ανά λίβρα σε 74 λεπτά τον Ιούλιο 2019.
  • Η παραγωγή το 2019/20 αναμένεται να φθάσει τα 27,2 εκατομμύρια τόνους (μέχρι 6% από το προηγούμενο έτος), με την αύξηση της κατανάλωσης μόνο 1,7%.

 Οι προμήθειες ανεβαίνουν, οι τιμές πέφτουν

Η παγκόσμια κατανάλωση βαμβακιού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,7% στην επόμενη σεζόν, αλλά αν η παραγωγή αυξηθεί στο αναμενόμενο 6%, θα υπερβεί την παραγωγή κατά περίπου 300.000 τόνους. Ως αποτέλεσμα, τα παγκόσμια αποθέματα θα διογκωθούν σε 18 εκατομμύρια τόνους. Οι παράγοντες αυτοί, σε συνδυασμό με τις χλιαρές προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αφήνουν αχνές ελπίδες για τη ζήτηση βαμβακιού την επόμενη σεζόν.

Πριν από τη συνάντηση στη σύνοδο των G20 στο τέλος Ιουνίου, υπήρχε κάποια ελπίδα ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και Κίνας θα πρέπει να επιλυθεί. Ενώ τα τιμολόγια δεν έχουν κλιμακωθεί από τότε, οι συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο.

Οι τιμές βάμβακος έχουν υποφέρει από τις αρνητικές ειδήσεις, δεδομένου ότι η αγορά χτύπησε εποχή της υψηλής 99,5 σεντ ανά λίβρα, τον Αύγουστο του 2018 και είχε κατακόρυφη πτώση έως 74 σεντς ανά λίβρα τον Ιούλιο το 2019.

Η Κίνα αναμένεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο το 2019/20 με 5,9 εκατομμύρια τόνους παραγωγή και συμπληρώνει η Ινδία με πρόβλεψη στους 5.750.000 τόνους. Εν τω μεταξύ στη Δυτική Αφρική αναμένεται να δούμε ένα all-ρεκόρ των 1,3 εκατομμυρίων τόνων παραγωγής.

Επιφυλακτικοί οι αγρότες, σε αναμονή οι εκκοκκιστές

Ανησυχίες εκφράζονται με τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά, όμως την ίδια στιγμή, οι αγρότες παρουσιάζονται αισιόδοξοι σε καλλιεργητικό επίπεδο. Διατηρούν βέβαια τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο το περσινό σενάριο της απογοητευτικής κατάληξης αποτελεί μια παρένθεση ή πρόκειται για έργο που θα παιχτεί και φέτος.

Είναι παρακινδυνευμένο να εκτιμήσουμε τη βάση στην οποία θα κινηθεί τιμολογιακά το προϊόν, ωστόσο και η κατάσταση με την Τουρκία δεν εμπνέει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Πάντως, και οι εκκοκκιστές προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής και δεν διακινδυνεύουν να μιλήσουν για την εξέλιξη της χρονιάς με συγκεκριμένους αριθμούς. Γίνεται παραπομπή στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατεύθυνση της φετινής σεζόν.

Πηγή: ICAC

Προηγούμενο άρθροΓεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας Βάμβακος 2019
Επόμενο άρθροΕυρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA)