Στα 0,48 ευρώ το κιλό έκλεισε η Οργάνωση Παραγωγών Βάμβακος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού. Παρόλο που το βαμβάκι φέτος είχε πολύ καλά χαρακτηριστικά, η ντόπια αγορά κινήθηκε σε τιμές πολύ κοντά στα 40 λεπτά. Εντούτοις η Οργάνωση Παραγωγών Ορχομενού κατάφερε τη φετινή χρονιά να φτάσει σε τιμή ρεκόρ, αποδεικνύοντας ότι ξέρει να αξιοποιεί σωστά τη δύναμη και τις συνεργασίες της.

Η τιμή αυτή ήταν αποτέλεσμα συμβολαίου μεταξύ της οργάνωσης, του εκκοκκιστηρίου ΜΙΧΑ και της εταιρείας Greenco. Ο σπόρος που επιλέχθηκε είναι ο FIDEL και ακολουθήθηκαν όλες οι σωστές πρακτικές καλλιέργειας και συγκομιδής. Έγινε συγκέντρωση του παραγώμενου προϊόντος σε ξεχωριστό σκεπαστό χώρο στα εκκοκκιστήρια, με τον μέσο όρο υγρασίας να μην ξεπερνά το 10%. Έτσι δόθηκε το μπόνους των 6 λεπτών από το μέσο όρο της τιμής των εκκοκκιστηρίων της περιοχής, ο οποίος είχε κλείσει συμβολαιακά πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου του 2019. Όλες οι υπόλοιπες ποικιλίες τιμολογήθηκαν στα 45 λεπτά το κιλό για τους παραγωγούς της οργάνωσης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Τσαγαλάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού και μέλος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, «είναι η τέταρτη χρονιά που καταφέραμε να πιάσουμε την υψηλότερη τιμή παραγωγού στην Ελλάδα. Αυτό έγινε εφικτό πρώτα από όλα επειδή τα μέλη του συνεταιρισμού μας παραδίνουν την παραγωγή τους. Από την άλλη ειδική Επιτροπή του συνεταιρισμού έκανε διαπραγματεύσεις με τα εκκοκιστήρια της περιοχής. Εμείς ζητήσαμε να μας πουν πόσο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω και μας παρέδωσαν τις προτάσεις τους σε κλειστούς φακέλους. Η ανώτερη τιμή ήταν 6 λεπτά πάνω από την μέση τιμή παραγωγού στην περιοχή μας. Αυτή η πρόταση ψηφίστηκε από τα μέλη μας. Προϋπόθεση στην συμφωνία ήταν να μην έχει υγρασία το προϊόν που παραδίνουν οι παραγωγοί».

Το παρόν άρθρο αναδημοσιεύεται από τον ιστότοπο www.agrotypos.gr –  Παϊσιάδης Σταύρος.

Προηγούμενο άρθροΚατάσταση Αποθεμάτων ανά Περιφέρεια
Επόμενο άρθρο1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι