Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για το βαμβάκι για την Π.Ε. Ημαθίας

Το 2ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ημαθίας απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας με στόχο τη διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν τόσο στο έδαφος όσο και στα φυτικά υπολείμματα της καλλιέργειας και αφορά στο διάστημα μετά την συγκομιδή του βάμβακος.

Διαπιστώσεις

Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο τελικό στάδιο συγκομιδής.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Κατά γενικό κανόνα οι προληπτικές ενέργειες των βαμβακοκαλλιεργητών για τον περιορισμό των διαχειμαζόντων εχθρών του βαμβακιού συνιστούν ορθότερη και οικονομικότερη πρακτική από τις επεμβάσεις καταπολέμησής τους. Τόσο για το πράσινο, όσο και για το ρόδινο σκουλήκι η πληθυσμιακή εξέλιξή τους κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, άρα και οι αναμενόμενες αρχικές προσβολές στις βαμβακοφυτείες, εξαρτώνται από το μέγεθος του διαχειμάζοντος πληθυσμού. Το πράσινο σκουλήκι διαχειμάζει στο στάδιο της νύμφης εντός του εδάφους και το ρόδινο ως «εν διαπαύση προνύμφη» μέσα στα εναπομείναντα καρύδια και βαμβακοστελέχη, καθώς και στις ρωγμές του εδάφους .Γι’ αυτό πρέπει οι βαμβακοκαλλιεργητές να προβούν στις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες των βαμβακοφυτειών αμέσως μετά τη συγκομιδή, με σκοπό την καταστροφή των νυμφών και τη δημιουργία δυσμενών συνθηκών για την τυχόν διαχείμασή τους:

Ειδικότερα:

Απαιτείται στελεχοκοπή και τεμαχισμός της βαμβακιάς και στη συνέχεια άροση του εδάφους (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι) σε βάθος 20 έως 25 εκατοστά, για ενσωμάτωση των θρυμματισμένων στελεχών.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται:

1.Άμεση καταστροφή των νυμφών.

2.Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες.

3.Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες εδαφικές συνθήκες λόγω υδατικού κορεσμού του εδάφους, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες αυτού.

4.Μεταφορά των νυμφών σε βάθος 20 έως 25 εκατοστά, με επακόλουθο την καταστροφή παλαιών στοών εξόδου και τη μηχανική αδυναμία εξόδου των ακμαίων στην επιφάνεια του εδάφους. Η χρήση άλλων μέσων κατεργασίας του εδάφους (ρίπερ, καλλιεργητής, δισκοσβάρνα κ.α.) αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν εξασφαλίζει αναστροφή του εδάφους, με όλα τα προαναφερθέντα οφέλη.

Προηγούμενο άρθροAGROTICA 2024: 30η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων (01-04/02/2023)
Επόμενο άρθροΜετασσυλεκτικές καλλιεργητικές επεμβάσεις στα βαμβακοχώραφα για την Π.Ε. Πιερίας