Οι κορυφαίες χώρες της βιομηχανίας βαμβακιού στη λεκάνη της Μεσογείου συναντήθηκαν στη Σμύρνη

Οι 7οι Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στη Σμύρνη της Τουρκίας, με συνδιοργανωτές την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ), το Izmir Commodity Exchange (Τουρκία) και το Centro Algodonero Nacional (Ισπανία).

Κορυφαίοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας βαμβακιού και κλωστοϋφαντουργίας συναντήθηκαν και μοιράστηκαν τα οράματά τους για το μέλλον της βιομηχανίας.  Στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του κλάδου από την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Αίγυπτο, που είναι οι κορυφαίες χώρες στον τομέα του βαμβακιού της λεκάνης της Μεσογείου, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά βαμβακιού με όλη την αλυσίδα αξίας, από την παραγωγή στο εμπόριο, από το βαμβάκι μέχρι τα υφάσματα και τα έτοιμα ρούχα, με τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους διαστάσεις.

Κατά την έναρξη των ομιλιών, ο Πρόεδρος της ΠΕΕΕΒ κ. Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου δήλωσε ότι οι εμπορικές σχέσεις στον τομέα του βαμβακιού μεταξύ των μεσογειακών χωρών είναι καλά εδραιωμένες και συνεχίζουν να αναπτύσσονται και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η καλλιέργεια βαμβακιού είναι βαθιά ριζωμένη στην παράδοσή μας, η εγγύτητα μεταξύ των χωρών μας, η πολιτιστική και εμπορική μας κληρονομιά γύρω από το βαμβάκι και η εταιρική κοινωνική ευθύνη που χαρακτηρίζει τη βιομηχανία βαμβακιού, αποτελούν  χαρακτηριστικά που ενώνουν τις χώρες μας, δημιουργούν υγιή ανταγωνισμό και προωθούν το κοινό μας μέλλον».

Δηλώνοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια ήταν δύσκολα στο βαμβάκι και προβλέποντας ότι το 2025 δεν θα είναι εύκολο για τον κλάδο, ο κ. Ουσουλτζόγλου είπε ότι παρά τη μείωση των τιμών στην αγορά του βαμβακιού, καθώς και την κλιματική αλλαγή που επηρέασε την καλλιέργεια βαμβακιού τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα ζήτησης έχουν βλάψει τον κλάδο και ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη για προώθηση και διαφήμιση του βαμβακιού και των φυσικών ινών έναντι των συνθετικών ινών.

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου της Σμύρνης, κα Işınsu Kestelli, δήλωσε: «Οι εκπρόσωποι του τομέα του βαμβακιού αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Εκτός από τα κοινά μας σημεία, έχουμε επίσης διαφορετικές εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει στις χώρες μας. Σε αυτή τη συνάντηση , επιθυμούμε όχι μόνο να δημιουργήσουμε νέες εμπορικές συνεργασίες, αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες σχετικά με το μέλλον και τη βιωσιμότητα του κλάδου. Και «το κάνουμε».

Μιλώντας για την ανάπτυξη του κλάδου παραγωγής βαμβακιού στην Ισπανία, η κα Paula Romero, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Βαμβακιού της Ισπανίας, είπε ότι υπήρξε αύξηση στις εκτάσεις που φυτεύτηκαν σε βαμβάκι το 2024 και υπήρξε βελτίωση και σταθεροποίηση μετά το 2010 και φυτεύτηκαν 60-70 στρέμματα βαμβακιού. Η κα Romero ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «Υπήρχαν διαφορετικές αιχμές το 2014-2019, είδαμε την ανταπόκριση καλύτερων συνθηκών παραγωγής. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε το 2023. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη νερού στη χώρα μας. Οι προβλέψεις μας για το 2024 δείχνουν ότι θα υπάρξει βελτίωση της παραγωγής, αλλά θα παραμείνουμε κάτω από τα όρια των προηγούμενων ετών».

Μιλώντας στο συνέδριο, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της International Cotton Association (ICA) κ. İsmail Nohutlu έκανε αναφορά στο γεγονός ότι υπάρχει ένας διεθνής συνασπισμός που ονομάζεται Make the Label Count, που εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι ισχυρισμοί βιωσιμότητας των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην ΕΕ είναι ακριβείς και αξιόπιστοι. Ο κ. Nohutlu δήλωσε ότι υποστηρίζεται από οργανισμούς που εκπροσωπούν φυσικές ίνες προκειμένου να αποτραπούν εσφαλμένες μεθοδολογίες μέτρησης στη νομοθεσία της ΕΕ. Είπε ότι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές βαμβακιού της Μεσογείου θα πρέπει να είναι πιο ευαίσθητοι απέναντι στον κίνδυνο προώθησης των συνθετικών ινών.

Στην ομιλία του, ο κ. Onur Ucak, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ucak Tekstil, δήλωσε ότι «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες προκλήσεις και ευκαιρίες και ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα της παραγωγής βαμβακιού για τις μελλοντικές γενιές, μειώνοντας τα περιβαλλοντικά αποτυπώματα καθορίζοντας βιώσιμες, καινοτόμες γεωργικές πρακτικές και τεχνολογίες… Μπορούμε να δημιουργήσουμε ισχυρά συστήματα όπως δίκαιο εμπόριο, διασφάλιση ποιότητας και κοινή ανάπτυξη… Η βιομηχανία βαμβακιού είναι πάντα έτοιμη να είναι ηγέτης που θα ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των παγκόσμιων αγορών και θα δημιουργήσει πολύτιμα προϊόντα».

Ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος κ. Ευθύμιος Φωτεινός, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σκοπός της ΔΟΒ είναι η αύξηση της αξίας της βαμβακοκαλλιέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και έξω από τα σύνορά της, αλλά και η ενίσχυση των εξαγωγών του ελληνικού – ευρωπαϊκού βαμβακιού…Η ανάδειξη της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος μας, σε όλες τις εκφάνσεις της αλυσίδας βάμβακος, ο υπεύθυνος τρόπος παραγωγής πρέπει να αποτελούν πρωταρχική επιδίωξη όλων μας αν θέλουμε να έχουμε ποιοτικό και ανταγωνιστικό προϊόν».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις εξελίξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και στη διεθνή διαιτησία.  Οι ενότητες της εκδήλωσης επικεντρώθηκαν στις τρέχουσες αγορές των χωρών βαμβακιού στη Μεσόγειο καθώς και στις παγκόσμιες αγορές, στο μέλλον της βιομηχανίας βαμβακιού με άξονες αναφοράς τη βιωσιμότητα και τη ιχνηλασιμότητα, στην κλιματική αλλαγή και τις εξελίξεις για την ποιότητα του βαμβακιού ανά τον κόσμο.

Οι Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού έχουν πλέον μετατραπεί σε σημαντικό διεθνές γεγονός, η βιομηχανία βαμβακιού συγκεντρώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, ανταλλάσσει πληροφορίες και δημιουργεί συνεργασίες σε σύντομο χρονικό διάστημα.  Δημιουργούνται ισχυρά συστήματα όπως η διασφάλιση ποιότητας δίκαιου εμπορίου και η κοινή ανάπτυξη, όλων όσων συμμετέχουν στην αλυσίδα βάμβακος.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη κύριος Αλέξανδρος Κώνστας.

Την εκδήλωση στήριξαν οι εταιρίες: UCAK TEXTIL, EDECOT, KARAGIORGOS GROUP, VIOLAR S.A., ΕΚΡΟΕΛ, AGGELOUSIS, EIBE, BIDCO INTERNATIONAL, BREMER BAUMWOLLBORSE, DAVELOPOULOS ROMILOS, ELETA DIMITRIAKI, G&P COTTON GINNERS, ICT COTTON, LAMAR FLEMING, NICOT, PAGAEA, PAVLIDES COTTON GIN,  STONEX, THRAKIKA EKKOKKISTIRIA, TUCAK TARIM, UZ PAMUK, GOLDEN WEST, IZMIR TICARET ODASI.

Προηγούμενο άρθρο7οι Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού (Σμύρνη, 28/11/2024)
Επόμενο άρθροΟ Πρόεδρος της ΔΟΒ ομιλητής στους 7ους Μεσογειακούς Δρόμους Βαμβακιού