Ο Πρόεδρος της ΔΟΒ κ. Ευθύμιος Φωτεινός συμμετείχε ως ομιλητής στις εργασίες του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας με θέμα: «Η Ελληνική γεωργία προς το 2030: Κερδίζοντας το στοίχημα της βιωσιμότητας με τη συνδρομή της ΚΑΠ», που διοργάνωσε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στις 17 Ιουλίου στον Πειραιά.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μία κομβική χρονιά για τον πρωτογενή τομέα καθώς το 2023 ξεκίνησε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, αναδεικνύοντας προβληματισμούς, σκέψεις, προτάσεις από τους εκπροσώπους όλων των φορέων που συμμετείχαν.
Ο κ. Φωτεινός στην ομιλία του, στη 2η Θεματική Ενότητα: «Τομεακές στρατηγικές για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των προϊόντων της ελληνικής γεωργίας», αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ΔΟΒ, από την επανασύστασή της το 2016 και εντεύθεν, έχει ως κύριο σκοπό της την πρόσδοση ακόμα μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας για το προϊόν που παράγεται, το βαμβάκι… Σε μία εποχή ιδιαίτερα ανταγωνιστική για την ικανοποίηση των πελατών αλλά και την εναρμόνιση με τις εθνικές και διεθνείς απαιτήσεις, οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις πρέπει πλέον να βασίζονται σε όρους οι οποίοι διασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων τους ενώ παράλληλα σέβονται το περιβάλλον ως προς τον τρόπο παραγωγής τους…».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε τόσο στις ετήσιες εσπερίδες όσο και στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι, που ολοκληρώθηκαν μέσα στον Μάρτιο, δηλώνοντας ότι «…όλοι οι συμμετέχοντες είχαν μία κοινή συνισταμένη, πως η προοπτική του ελληνικού βαμβακιού είναι ευοίωνη γιατί μιλάμε για μία φυσική ίνα η οποία αντικαθιστά, σταδιακά, τις συνθετικές ίνες…Προπάντων, όμως, πρέπει να παράγουμε ποιοτικό προϊόν αλλά και πιστοποιημένο, από το χωράφι έως το τελικό προϊόν, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Είναι άρρητη ανάγκη η ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια να προσανατολίζεται σε όρους φιλοπεριβαλλοντικούς, μέσω της επιδίωξης της μείωσης του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα ενώ παράλληλα θα πρέπει να επιζητά συνεχώς τη βελτίωση του προϊόντος της μέσω της έρευνας και της καινοτομίας…».
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής παρουσίασε τα συνοπτικά αποτελέσματα από τις τρεις μελέτες που εκπόνησε για λογαριασμό της ΔΟΒ το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα καταδεικνύουν πως:
- Το βαμβάκι έχει τη μικρότερη εκπομπή αερίων από όλες τις ανταγωνιστικές συνθετικές ίνες. Όσον αφορά τη μείωση εκπομπής αερίων θερμοκηπίων κατά 20% αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη μείωση της εδαφοκατεργασίας, με χρήση μηχανημάτων μικρότερης κατανάλωσης ή / και χρήση φυσικού αερίου, με στοχευμένη λίπανση τόσο χρονική όσο και ποσοτική, με στάγδην υδρολίπανση, με την προώθηση ΑΠΕ αλλά και με τη χρήση παρεμποδισμένων λιπασμάτων σε όλες τις εφαρμογές κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.
- Είναι λιγότερο υδροβόρο σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές εκτατικές καλλιέργειες, όπως π.χ. το καλαμπόκι. Όσον αφορά την κατανάλωση νερού αυτή μπορεί να μειωθεί με ποικιλίες με μικρότερες απαιτήσεις σε νερό, με γεωργία ακριβείας για διαφοροποιημένη άρδευση, με γεωτεχνική υποστήριξη για έλεγχο της υγρασίας του εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών και του κατάλληλου χρόνου εφαρμογής της άρδευσης.
- Όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές το βαμβάκι πιθανότατα να ανταποκρίνεται θετικά στην αύξηση των αθροιστικών ημεροβαθμών ενώ διαπιστώθηκε ότι οι παρατηρούμενες αλλαγές στο κλίμα, θα είναι επωφελείς για τις αποδόσεις και την ποιότητα του βαμβακιού στην Ελλάδα.
Ο κ. Φωτεινός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα δύο μεγάλα προγράμματα που υλοποιεί η Διεπαγγελματική και συγκεκριμένα:
- Μέσα από τη συνεργασία της με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει καταρτήσει ένα πολυετές εκπαιδευτικό – ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο αφορά τέσσερις άξονες: την ποιότητα, με έμφαση στην αξιολόγηση γενετικού υλικού ανά περιφέρεια, ποιότητα ίνας, προσμίξεων, κ.λ.π., την ταυτότητα / τυποποίηση και συγκεκριμένα το AGRO 2-1, 2-2, 2-4, i-Agro, το περιβάλλον με κύριες στοχεύσεις άρδευση, λίπανση και εφαρμογή γεωργίας ακριβείας και την εκπαίδευση παραγωγών στις νέες τεχνολογίες αλλά και τις καλλιεργητικές πρακτικές.
- Το πρόγραμμα προώθησης βάμβακος στην Ελλάδα, που έχει αναθέσει η ΔΟΒ στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, με κύριο σκοπό την ανάδειξη της παραδοσιακής αυτής καλλιέργειας και την πληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού για τις πολλαπλές χρήσεις του προϊόντος, (ως ύφασμα, φαρμακευτικό προϊόν, βρώσιμο βαμβακέλαιο, τροφή για τα ζώα κ.λ.π.), για τα χαρακτηριστικά του (μη υδροβόρο, αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα κ.λ.π.) και για τη σημασία του στην εθνική οικονομία (εξαγώγιμο προϊόν, προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας κ.α.). Μία από τις δράσεις περιελάβανε, στη σχολική χρονιά 2022-2023, τη διανομή στους μαθητές και στις μαθήτριες και των τριών τάξεων όλων των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, δημόσιων και ιδιωτικών, μιας ενημερωτικής αφίσας και ενός τρίπτυχου σε έντυπη μορφή, τα οποία με συνοπτικό και εύληπτο τρόπο παρουσιάζουν τις βασικότερες πληροφορίες που αφορούν στο βαμβάκι και στις ιδιότητές του, δίνοντας τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να αφιερώσουν μία διδακτική ώρα, να παρουσιάσουν το υλικό και να συζητήσουν με τους μαθητές επί του θέματος.
Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Φωτεινός σημείωσε πως: «…Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια έχει παρόν αλλά και μέλλον. Είναι χρέος όλων μας, όλων όσων δηλαδή εμπλεκόμαστε στην αλυσίδα βάμβακος να αγωνιστούμε για μία καλλιέργεια με αξιώσεις, που να αποδίδει καρπούς και να την καταστήσουμε ακόμα πιο ανταγωνιστική. Εμείς στη ΔΟΒ πιστεύουμε στο προϊόν και μπορούμε να το αναδείξουμε ακόμα περισσότερο. Γι’ αυτό και μέσω της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος, στην οποία η Διεπαγγελματική αποτελεί ιδρυτικό μέλος, αναδεικνύουμε την υπεραξία του ελληνικού βαμβακιού ως brand name στην Ευρώπη και στις διεθνείς αγορές, με έμφαση στην παραγωγή βαμβακερών νημάτων απόλυτα πιστοποιημένων με προδιαγραφές BCI ενώ έχει γίνει ήδη έκδηλο το ενδιαφέρον ξένων οίκων για συνεργασία. Προέκταση του προγράμματος αυτού είναι η διεύρυνση και η εξωστρέφεια του προϊόντος μας στις Σκανδιναβικές χώρες, με οφέλη τόσο για τους παραγωγούς όσο και τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις. Στη Διεπαγγελματική εργαζόμαστε όλοι μαζί για μία βιώσιμη και ανταγωνιστική καλλιέργεια με ορθές καλλιεργητικές πρακτικές».