Βιωσιμότητα

Βιώσιμη καλλιέργεια βαμβακιού

Για την καλλιέργεια κάθε είδους φυτού απαιτούνται τα βασικά, γη και νερό. Το βαμβάκι είναι μια ανθεκτική καλλιέργεια, με αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και στη ξηρασία, που δεν χρειάζεται πάντα να αρδεύεται για να αναπτυχθεί στην ίνα που όλοι γνωρίζουμε. Αντίθετα με την διαδεδομένη άποψη το βαμβάκι δεν είναι υδροβόρο φυτό. Αυτό απεικονίζεται και σε πρόσφατη μελέτη1 του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία αποδεικνύεται ότι η καλλιέργεια του βαμβακιού στη χώρα μας, κατά την τριετία 2015-2018, καταλαμβάνει την 3η θέση ως προς την κατανάλωση νερού, κατά μέσο όρο στο σύνολο των νομών που καλλιεργείται.

 


Χρήση ολόκληρου του φυτού βαμβάκι

Ενώ οι σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές έχουν βελτιώσει τη διαδικασία καλλιέργειας, η βιομηχανία βαμβακιού ανακάλυψε τρόπους για να χρησιμοποιήσει εκτός από τις ίνες του βαμβακιού και την υπόλοιπη κάψα. Τώρα, όλα τα μέρη του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι όχι μόνο το ‘λευκό μέρος’. Μετά τη συγκομιδή το σύσπορο βαμβάκι μεταφέρεται στα εκκοκκιστήρια όπου γίνεται ο αποχωρισμός των ινών από τον σπόρο. Από τον σπόρο του βαμβακιού εξάγεται λάδι, το οποίο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, ως επιτραπέζιο καθώς και για την παρασκευή σαπουνιών ή καλλυντικών. Μετά την εξαγωγή του λαδιού μένει η γνωστή βαμβακόπιτα, που αποτελεί χρήσιμη τροφή για τα ζώα.  Ακόμη και τα φύλλα, οι μίσχοι και ότι άλλο μένει από το φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοαποικοδομήσιμη ύλη-λίπασμα.

 


Περιβαλλοντικό αποτύπωμα του βαμβακιού

Το βαμβάκι είναι βιοαποικοδομήσιμο 100% και επιστρέφει στο έδαφος, εμπλουτίζοντάς το. Αντίθετα οι συνθετικές ίνες όπως ο πολυεστέρας δεν μπορούν να διασπάσουν, γεγονός που τους αναγκάζει να απελευθερώσουν βαρέα μέταλλα και άλλα πρόσθετα στο έδαφος και στα υπόγεια ύδατα.

Μικροπλαστικά

Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο «μικροπλαστικά», έναν όρο που αναφέρεται στις μικροσκοπικές ίνες που καταλήγουν στα υπόγεια και θαλάσσια ύδατα – όταν πλένουμε συνθετικά υφάσματα – όπως πολυεστέρας, νάιλον και ακρυλικό. Τα υφάσματα διασπώνται στo πλυντήριο, αναγκάζοντας τις μικροσκοπικές ίνες να διαφεύγουν και να συσσωρεύονται στο υδάτινο περιβάλλον. Ένας τρόπος για να μειώσουμε εύκολα τη συμβολή μας στο θέμα των μικροπλαστικών είναι να στραφούμε σε βαμβακερά ρούχα και κλινοσκεπάσματα. Το βαμβάκι έχει αποδειχθεί ότι αποσυντίθεται πολύ πιο εύκολα από τις συνθετικές ίνες, προκαλώντας πολύ λιγότερες βλάβες στο περιβάλλον.


1 «Συγκριτική Μελέτη Κατανάλωσης Νερού Βάμβακος και Λοιπών Εαρινών Καλλιεργειών», Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης της Φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Γεωργία, Έτος 2020.

Προηγούμενο άρθρο2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι στη Λάρισα
Επόμενο άρθροΥγεία & Ευεξία και το Βαμβάκι