Αντιμέτωποι με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, από το ξεκίνημα της σποράς, βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι έντονες βροχοπτώσεις από τα τέλη Απριλίου δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στο φύτρωμα των σπόρων, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να έχουμε και επανασπορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος αυτής της διαδικασίας.
Ανάλογα με το είδος των χωραφιών και σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι σπόροι δυσκολεύονται να αναπτυχθούν και πολλές φορές σαπίζουν στο έδαφος, πριν ακόμα εμφανιστούν στην επιφάνεια. Παρατηρείται, επίσης, η αδυναμία στα αναπτυγμένα φυτά να εξελιχθούν ομαλά, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να δείχνουν σημαντική οψίμιση, γεγονός που διαγράφει μια αρνητική εξέλιξη, αν δεν αλλάξουν άρδην οι καιρικές συνθήκες.
Παρακολουθώντας την πορεία των καλλιεργειών, ο κ. Ευθύμης Φωτεινός, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, κάνει λόγο για μια δύσκολη κατάσταση, καθώς “από το 70% με 80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται να έχει πρόβλημα ένα 30% και πολλοί παραγωγοί έχουν προχωρήσει στη διαδικασία της επανασποράς”.
Εκτιμά επίσης, ότι το επόμενο διάστημα των δέκα ημερών, αν συνεχιστούν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις. “Σε σύγκριση με άλλες χρονιές, αυτή την εποχή είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της σποράς. Δυστυχώς όμως, η χρονιά δείχνει να είναι δύσκολη, με σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών”. Ακόμη, υποστηρίζει ότι υπάρχει αδυναμία αλλαγής της καλλιέργειας, καθώς το σύνολο των αροτραίων αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με το βαμβάκι. “Ακόμα και καλαμπόκι να σπείρουμε, εντοπίζουμε και σε αυτό τα ίδια προβλήματα στην ανάπτυξή του λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών”.
Αναφερόμενος στην τρέχουσα περίοδο της καλλιέργειας του βαμβακιού, και συγκρίνοντάς τη με την προηγούμενη, κάνει λόγο για μια μικρή μείωση από την αναμενόμενη, που δεν ξεπερνά το 10%.
Μεταφέρει όμως, ένα αισιόδοξο μήνυμα από την άνοδο του προϊόντος στο χρηματιστήριο βάμβακος. “Αν ξεπεράσουμε τα προβλήματα με τον καιρό, πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου”.
Πηγή: Δήλωση προέδρου ΔΟΒ κ. Ευθύμη Φωτεινού στην ypaithros.gr