Σε παρόμοια κλίμακα με την περσινή χρονιά τοποθετεί την φετινή συγκομιδή βαμβακιού ο Πρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, κύριος Ευθύμιος Φωτεινός, μιλώντας στο Periferia.gr. Συγκεκριμένα, ο κύριος Φωτεινός χαρακτηρίζει την απόδοση της καλλιέργειας του βαμβακιού στην Κεντρική Μακεδονία ως «σταθερά αυξητική», διευκρινίζοντας πως η απώλεια παραγωγής περιορίστηκε σε μικρή κλίμακα, κάνοντας λόγο για τις καλλιέργειες που επηρεάστηκαν από το ρόδινο σκουλήκι βαμβακιού τον Αύγουστο.
Ο Πρόεδρος επίσης αναφέρει πως η μειωμένη παραγωγή σε περιοχές της Θεσσαλίας παρέμεινε εντός των εκτιμώμενων ορίων, δεδομένων των ζημιών που προκάλεσαν στην περιοχή οι κακοκαιρίες Ιανού και Ντάνιελ, από τις οποίες οι βαμβακοκαλλιέργειες ακόμη ανακάμπτουν. Αργότερα, τόνισε ότι ορισμένες περιοχές θα χρειαστούν από ένα έως και δύο ακόμη έτη προτού επανέλθουν στις αρχικές φυσιολογικές συνθήκες που επικρατούσαν προηγουμένως.
Παρόλα αυτά, ο κύριος Φωτεινός αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή έχει κάνει την παρουσία της αισθητή, η χώρα μας συνεχίζει να έχει τις κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων όπως του βαμβακιού και του καλαμποκιού μεταξύ άλλων, θεωρώντας πως ο αγροτικός κόσμος δεν έχει λόγο να φοβάται ότι η καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα θα εξαλειφθεί. «Είναι το εθνικό μας προϊόν. Υπάρχει μια επαγγελματική οργάνωση του βάμβακος που είναι πάντα προετοιμασμένη στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και όχι μόνο» δήλωσε ο πρόεδρος.
Τα δεδομένα της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του βαμβακιού απασχολεί πάνω από 46.000 καλλιεργητές, εκ των οποίων το ποσοστό 40% καλλιεργεί αποκλειστικά βαμβάκι, ενώ ταυτόχρονα απασχολεί άλλους 100.000 εργαζόμενους στις βιομηχανίες επεξεργασίας και μεταποίησης βαμβακιού. Η καλλιέργεια βαμβακιού αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος.
Η καλλιέργεια του βαμβακιού συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, καθώς η αξία των ελληνικών εξαγωγών βάμβακος υπολογίζεται πως υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας τους 250.000 τόνους βαμβακιού. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος, Αντώνιου Σιάρκου η Ελλάδα κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ευρωπαϊκή παραγωγή καθώς αποτελεί την κύρια χώρα βαμβακοκαλλιέργειας στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα το 80% της συνολικής παραγωγής βαμβακιού στην Ευρώπη προέρχεται από την Ελλάδα η οποία εξάγει κυρίως σε Τουρκία αλλά και Αίγυπτο, καθώς και σε ορισμένες χώρες της Ασίας όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Ινδονησία. Δεύτερη θέση κατέχει η Ισπανία εξάγοντας περίπου το υπόλοιπο ποσοστό του 20%.
Αναφερόμενος στα παραπάνω δεδομένα εξαγωγών, ο κύριος Φωτεινός δηλώνει πως αυτή την στιγμή πραγματοποιείται μια μεγάλη προσπάθεια μέσω της ΔΟΒ και της πρωτοβουλίας για την πιστοποίηση του Ευρωπαϊκού Βαμβακιού “EUCOTTON“, για την προώθηση του (κυρίως ελληνικού) ευρωπαϊκού βαμβακιού στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς και στις σκανδιναβικές χώρες. Τέλος, ο κύριος Φωτεινός αναφέρει ότι το ελληνικό βαμβάκι είναι το πιο ποιοτικό βαμβάκι σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες, γεγονός που αντανακλάται και από την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΠΗΓΗ: periferia.gr