Πρωτοφανείς επιπτώσεις από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» στη βαμβακοκαλλιέργεια και τις επιχειρήσεις εκκόκκισης

Η Διοίκηση της ΔΟΒ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της και εύχεται καλή δύναμη στους παραγωγούς μέλη της βάμβακος που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» και στις επιχειρήσεις μέλη της εκκόκκισης.

Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, και μεταξύ των πρώτων ενεργειών, έχει, ήδη, αποσταλεί επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με την άμεση στήριξη των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών και εκκοκκιστικών επιχειρήσεων από την κακοκαιρία «Ντάνιελ».  Στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:

«Οι καταστροφές  από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» στις βαμβακοκαλλιέργειες των πληγεισών περιοχών είναι εκτεταμένες. Χιλιάδες στρέμματα, κυρίως στη Θεσσαλία, υπέστησαν καθολική ζημιά λόγω των πλημμυρών αλλά και των έντονων βροχοπτώσεων  που προκλήθηκαν εξαιτίας του ακραίου φαινομένου. Βασικά γεωργικά μηχανήματα έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημίες ενώ σχεδόν το σύνολο των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στις πληγείσες περιοχές έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες σε μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις.  Λίγες ημέρες πριν τη συγκομιδή του προϊόντος οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες έχουν προκαλέσει  εκτεταμένες ζημιές στην αγροτική παραγωγή των βαμβακοκαλλιεργητών των πληγέντων περιοχών οι οποίοι συνεισφέρουν περίπου στο  35% της συνολικής εγχώριας παραγωγής, γεγονός που συμπαρασύρει και έχει άμεσες επιπτώσεις και στις επιχειρήσεις μεταποίησης βάμβακος, καθώς δεν θα μπορέσουν να παραλάβουν προϊόν.

Οι βίαιες καιρικές συνθήκες επιβάλουν την άμεση στήριξη των πληγέντων παραγωγών βάμβακος και εκκοκκιστικών επιχειρήσεων μέσω της εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος οικονομικής βοήθειας προκειμένου να είναι αποτελεσματικό και όχι αποσπασματικό με καθυστερήσεις.

Η επόμενη μέρα τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν είναι αβέβαιη και αναμένουμε ως ΔΟΒ τη δική σας ανταπόκριση και τη μέριμνα συνολικά της Κυβέρνησης, για να αντιμετωπιστούν, σε όλο τους το εύρος,  οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής, προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας που έχει δημιουργηθεί.

Δεδομένου ότι η  Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος είναι ο κλαδικός φορέας που εκπροσωπεί τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο βαμβάκι και δεδομένης της συμβολής  του προϊόντος στην Εθνική Οικονομία, είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών για την πλήρη κάλυψη της ζημίας και της απώλειας του εισοδήματός τους και τη στήριξη της οικονομικότητας των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων για να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους».

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στους Υφυπουργούς και στους Γενικούς Γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ καθώς και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας ταυτόχρονα συνάντηση μαζί του προκειμένου η Διοίκηση να του εκθέσει το μέγεθος της καταστροφής, που αφορά όλους όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα βάμβακος. 

Έχει ζητηθεί, ακόμα, συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Η ΔΟΒ είναι σε συνεχή επαφή με την Πολιτεία ώστε με συντονισμένες προσπάθειες να οργανωθούν περαιτέρω ενέργειες προς κάθε αρμόδιο φορέα που θα αναλάβει την αποκατάσταση της ισορροπίας στη χώρα μας.

Τέλος, έχει ήδη προγραμματιστεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεπαγγελματικής προκειμένου να συζητηθούν επιπλέον κινήσεις από την πλευρά της.

Προηγούμενο άρθροΔιαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Οδηγίες Υποβολής Έκτακτης Αποζημίωσης για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel»
Επόμενο άρθροΠαράταση 2 έως 6 μηνών και αναστολή καταβολής φορολογικών οφειλών πληγέντων από φυσικές καταστροφές με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών