Προβλήματα στη βαμβακοκαλλιέργεια λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα εκφράζοντας την ανησυχία της σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη βαμβακοκαλλιέργεια, λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες ανά την επικράτεια, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής του προϊόντος.

Στην επιστολή αναφέρεται πως σύμφωνα με την ΚΥΑ «Μέτρα εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης για το βαμβάκι και των διαδικασιών παραλαβής και εκκόκκισης του συσπόρου βαμβακιού» η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς βάμβακος που καλλιέργησαν και συγκόμισαν από τις δηλωθείσες εκτάσεις ποσότητα βαμβακιού τουλάχιστον ίση με εκείνη που αντιστοιχεί την ελάχιστη στρεμματική απόδοσης, της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν.  Η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ανά καλλιεργητική ζώνη καθορίστηκε με βάση το  μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης κάθε ζώνης (Μ.Ο. αποδόσεων 2016-2020) μειωμένο κατά 20%. 

Σε περιπτώσεις, όμως, που οι παραδοθείσες από τους παραγωγούς ποσότητες δεν καλύπτουν την ποσότητα που αντιστοιχεί στην ελάχιστη απόδοση της σχετικής ζώνη, δεν χορηγείται η συνδεδεμένη ενίσχυση.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η συμβολή  της βαμβακοκαλλιέργειας στην Εθνική Οικονομία είναι καταληκτική και καθορίζει τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ανά την Ελλάδα αλλά και χιλιάδες οικογένειες εξαρτώνται από την απόδοση του προϊόντος.

Οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο – λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής – έχουν επηρεάσει αρνητικά και τον φυσιολογικό κύκλο παραγωγής των καλλιεργειών με χαρακτηριστικότερη συνέπεια την ακαρπία.

Ιδιαίτερα φέτος, σε ολόκληρη τη χώρα, υπήρξε ένα εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι, με παρατεταμένη ανομβρία και καύσωνα, ενώ από τις 20 Αυγούστου μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις. Τα ανωτέρω καθώς και η μεγάλη προσβολή από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι οδήγησαν σε αξιοσημείωτη μείωση της παραγωγής βάμβακος.

Απόρροια όλων αυτών, και σε συνάρτηση με τη δυσμενή χρηματιστηριακή συγκυρία για το προϊόν μας, είναι οι παραγωγοί να βρεθούν αντιμέτωποι με μία δυσμενέστατη κατάσταση, με αγωνία για την απώλεια εισοδήματος και αβεβαιότητα για τη δυνατότητα συνέχισης της παραγωγικής τους ικανότητας.  Επιπλέον, τίθεται σοβαρό πρόβλημα για την κάλυψη της ηρτημένης παραγωγής και τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς η επικρατούσα κατάσταση επηρεάζει αρνητικά και την εύρυθμη λειτουργία όλης της αλυσίδας βάμβακος.

Στα πλαίσια αυτά η Διοίκηση της ΔΟΒ ζητά:

  • να μη ζημιωθούν περαιτέρω οι ήδη πληγέντες αγρότες λόγω της χαμηλής απόδοσης, εξαιτίας των παραπάνω λόγων, καθώς δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη μη ορθή καλλιέργεια του βαμβακιού.
  • τη μείωση του ελάχιστου πλαφόν (ηρτημένης) συγκομιδής του βαμβακιού κατά 30% για όλες τις Π.Ε. στις οποίες καλλιεργείται το βαμβάκι, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα στη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος 2024 και οι παραγωγοί να μπορέσουν να παραδώσουν τις όποιες ποσότητες κατέχουν και να μην χαθεί η καλλιεργητική περίοδος αλλά και ο κόπος τους.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Υφυπουργό και στον Γ.Γ. ΥΠΑΑΤ καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ. 

Προηγούμενο άρθροΟι 7οι Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού “ταξιδεύουν” στη Σμύρνη της Τουρκίας
Επόμενο άρθροΗ ΠΕΕΕΒ υποστηρικτής της πρωτοβουλίας «Make The Label Count»