Ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών 2023: Η κατάσταση των Περιφερειών και των Δήμων

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Vasco Alves Cordeiro αναφέρει, μεταξύ άλλων στο εισηγητικό σημείωμα της έκθεσης, ότι το 2023 ήταν ένα έτος προκλήσεων και κρίσεων για όλες τις περιφέρειες και τις πόλεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ένα έτος πλήρους δέσμευσης από περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκλεγμένους αντιπροσώπους σε δημαρχεία και περιφερειακά κοινοβούλια για την παροχή συγκεκριμένων και απτών λύσεων στους πολίτες τους.  Ενόψει των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών, η παρούσα έκθεση παρέχει στους αναγνώστες τα θέματα που θα έχουν σημασία στις πόλεις και τις περιφέρειες, όπου οι πολίτες θα ψηφίσουν. Όπως και στο πλαίσιο ενός μεγεθυντικού φακού, το 2023 έχει δείξει πού η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει κοινές απαντήσεις, καλύτερες λύσεις και τομείς στους οποίους πρέπει
να ενισχυθεί η συνεργασία μας.

Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες κρίσεις, αποτέλεσαν βαρύ βάρος στους ώμους των ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Η κλιματική κρίση είναι παντού, καθημερινά, που παίρνει ζωές από φυσικές καταστροφές και ασκεί πίεση στις οικονομίες μας. Η διασφάλιση της ενέργειας και της ασφάλειας των τροφίμων μας υπήρξε βασική αποστολή, καθώς εκατομμύρια Ευρωπαίοι ήταν και  εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να διατηρήσουν το σπίτι τους ζεστό ή να βάλουν τρόφιμα στο τραπέζι.

Η ετήσια έκθεση της ΕΕ για την κατάσταση των περιφερειών και των πόλεων για το 2023 αποτελεί εμβληματική δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένου του ετήσιου περιφερειακού και τοπικού βαρόμετρου που εκπονείται σε συνεργασία με το IPSOS. Σας αφηγείται ιστορίες για την απίστευτη δύναμη και δέσμευση των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έκθεση, που αφορά το αγροτικό θεματολόγιο, μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση των αγροτικών περιοχών πρέπει να τους εξοπλίσει με  επενδύσεις στην πράσινη και την ψηφιακή τους μετάβαση για την αποτελεσματική καταπολέμηση  της μείωσης του πληθυσμού και την προσέλκυση νέων ταλέντων.

Η ΕΕ θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στις αγροτικές περιοχές, καθώς συμβάλλουν σημαντικά στην πράσινη μετάβασή της σε τομείς όπως η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, τα βιώσιμα τρόφιμα και η διατήρηση της φύσης. Η επόμενη γενιά προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής και τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα πρέπει να τονώσουν τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των παγίδων ανάπτυξης ταλέντων στις περιφέρειες της ΕΕ, τη διαφοροποίηση των οικονομικών προοπτικών για τους νέους και τη διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των αγροτικών κοινοτήτων.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ.

Προηγούμενο άρθροΜετασσυλεκτικές καλλιεργητικές επεμβάσεις στα βαμβακοχώραφα για την Π.Ε. Πιερίας
Επόμενο άρθροΈως 31 Οκτωβρίου η υποβολή αιτήσεων για τη δράση 3.1.2 «Στήριξη για νέα συμμετοχή σε εθνικά συστήματα ποιότητας»