Χαιρετισμός Προέδρου ΔΟΒ στην 1η συνάντηση της Βιομηχανίας Μόδας και Κλωστοϋφαντουργίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 η 1η Συνάντηση της Βιομηχανίας Μόδας και Κλωστοϋφαντουργίας, την οποία διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA) στη Θεσσαλονίκη.  Οι επαγγελματίες των κλάδων μόδας και κλωστοϋφαντουργίας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν πρωταρχικά για τη νέα πλατφόρμα ιχνηλασιμότητας του ευρωπαϊκού βαμβακιού αλλά και για τις δράσεις του έργου EUCOTTON.
 
Ο Πρόεδρος του ECA κ. Αντώνης Σιάρκος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία EUCOTTON η οποία έχει πλέον μία αναγνωρίσιμη ταυτότητα της πολύτιμης πρώτης ύλης (βαμβακιού) για την ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας ενώ το Μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒΚ κ. Δημήτρης Πολύχρονος αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό βαμβάκι ως μία βιώσιμη προοπτική για την Ευρωπαϊκή Κλωστοϋφαντουργία.  Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με θέμα: “Ευρωπαϊκό βαμβάκι και βιομηχανία μόδας και κλωστοϋφαντουργίας – δυνατότητες και προοπτικές”, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος και του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων. 
 
Ο Προέδρος της ΔΟΒ κ. Ευθύμιος Φωτεινός χαιρετίζοντας τη διοργάνωση της εκδήλωσης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ιχνηλασιμότητας σε όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησης του βαμβακιού ενώ τόνισε πως χρειάζεται όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να υποστηρίξουν ακόμα πιο ενεργά την πρωτοβουλία EUCOTTON.  Σημείωσε πως η ΔΟΒ, αποτελούμενη από παραγωγούς και εκκοκκιστές, αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος και στηρίζει ενέργειες όπως η σημερινή καθώς ενισχύεται ακόμα περισσότερο το έργο που επιτελεί η ΔΟΒ με σκοπό την αύξησης της αξίας της βαμβακοκαλλιέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και έξω από τα σύνορά της.
 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά στις δράσεις της Διεπαγγελματικής Βάμβακος τονίζοντας πως:

“Η ΔΟΒ αποτελεί τον κύριο και επίσημο συνομιλητή με την Πολιτεία. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα με την έγκριση λειτουργίας της κάθε έτος από το αρμόδιο Υπουργείο.

  • Καταρτίσαμε εθνική στρατηγική για το προϊόν με ορίζοντα δεκαετίας που έχει υιοθετηθεί από το Υπουργείο και την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του τόπου
  • Καταγράφουμε και αξιολογούμε ετησίως την παραγόμενη σε εθνικό επίπεδο ποιότητα με ειδικό πρόγραμμα που αναθέτει η ΔΟΒ στο Εθνικό κέντρο ταξινόμησης
  • Ετησίως, θέτουμε τους ποιοτικούς και παραγωγικούς στόχους για την επόμενη χρονιά σε μια εκδήλωση υπό την αιγίδα του Υπουργείου και του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης  Βάμβακος
  • Δίνουμε βαρύτητα στην εκπαίδευση των καλλιεργητών και του προσωπικού των επιχειρήσεων μέσω στοχευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης
  • Αξιολογείται σε ειδικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και υλοποιείται από τον ΕΛΓΟ η αποτελεσματικότητα της Γεωργίας Ακριβείας και εξετάζεται ο τρόπος να υιοθετηθεί από τους καλλιεργητές μας σε ευρεία κλίμακα
  • Εφαρμόζονται εξειδικευμένα προγράμματα ποιότητας και ιδιωτικά πρωτόκολλα στην καλλιέργεια και τη διαχείριση του παραγόμενου προϊόντος, που εξασφαλίζουν την καταγραφή και ιχνηλάτιση των καλλιεργούμενων πρακτικών και ποικιλιών που οδηγούν στην παραγωγή ενός ανώτερου ποιοτικά προϊόντος.
  • Έχουμε προχωρήσει στην αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του εθνικού προτύπου AGRO 2 και στην εναρμόνισή του με το διεθνές πρότυπο BCI, με αποτέλεσμα το βαμβάκι που παράγεται σύμφωνα με τα πρότυπα του AGRO να πιστοποιείται ταυτόχρονα ως βαμβάκι BCI.

Όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν ενδείξεις της πολύ καλής και ποιοτικής δουλειάς που επιτελείται στους κόλπους της Διεπαγγελματικής Βάμβακος.

Στα παραπάνω συνεπικουρεί και το γεγονός ότι έχουμε υποβάλει τριετή πρόταση η οποία έχει εγκριθεί, και ξεκινά η υλοποίησή της τον ερχόμενο Οκτώβριο, με τίτλο «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης για τη βιώσιμη πτυχή του ευρωπαϊκού βάμβακος στη Δανία, τη Φιλανδία και τη Σουηδία» με κύριο στόχο οι καταναλωτές των χωρών αυτών να αποκτήσουν νέες γνώσεις σχετικά με τη βιώσιμη πτυχή των πρακτικών και των προτύπων παραγωγής βάμβακος και οι επαγγελματίες να κάνουν συνειδητές επιλογές στη χρήση βιώσιμου ευρωπαϊκού βάμβακος αφού έχουν κατανοήσει τη σημασία των πρακτικών βιώσιμης παραγωγής βαμβακιού.  Ακρωνύμιο της δράσης αυτή είναι το «EUCOTTON» καθώς θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συνέχεια της πολύ πετυχημένης δικής σας πρωτοβουλίας.

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας.  Η ανάδειξη της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος μας, σε όλες τις εκφάνσεις της αλυσίδας βάμβακος, ο υπεύθυνος τρόπος παραγωγής πρέπει να αποτελούν πρωταρχική επιδίωξη όλων μας αν θέλουμε να έχουμε ποιοτικό και ανταγωνιστικό προϊόν  και εκφράζω τη δέσμευσή μας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή θα βρίσκουν πάντα αρωγό τη Διεπαγγελματική Βάμβακος”.

Προηγούμενο άρθροΆρθρο του Προέδρου της ΔΟΒ για την ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθροΤο ευρωπαϊκό βαμβάκι πολύτιμο εργαλείο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας για ένα βιώσιμο μέλλον