Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου ημερίδα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στην Αθήνα με θέμα: «Ταυτότητα ελληνικού βαμβακιού: Παρόν και μέλλον».
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα προγράμματα που έχει αναθέσει η ΔΟΒ στο Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βαμβακιού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τη δημιουργία εθνικού φακέλου ποιότητας, το εκπαιδευτικό και ερευνητικό πρόγραμμα της Διεπαγγελματικής για τη γεωργία ακριβείας αλλά και τις τρεις μελέτες που ανέθεσε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφορούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τις συγκριτικές υδατικές καταναλώσεις εαρινών καλλιεργειών και την εκπομπή αερίων θερμοκηπίων στην καλλιέργεια βάμβακος.
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν οι άξονες συνεργασίας του πολυετούς εκπαιδευτικού – ερευνητικού προγράμματος ΔΟΒ – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ το οποίο αφορά τέσσερις άξονες:
- την ποιότητα, με έμφαση στην αξιολόγηση γενετικού υλικού ανά περιφέρεια, ποιότητα ίνας, προσμίξεων, κ.λ.π.
- την ταυτότητα / τυποποίηση και συγκεκριμένα το AGRO 2-1, 2-2, 2-4, i-Agro
- το περιβάλλον με κύριες στοχεύσεις άρδευση, λίπανση και εφαρμογή γεωργίας ακριβείας
- την εκπαίδευση παραγωγών στις νέες τεχνολογίες αλλά και τις καλλιεργητικές πρακτικές.
Όλα αυτά έχουν ως κύριο στόχο το προϊόν να περιλαμβάνει αλλά και να λαμβάνει προστιθέμενη αξία και να το απολαμβάνει τόσο ο παραγωγός όσο και ο καταναλωτής.
Επιπροσθέτως, παρουσιάστηκαν τρεις μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τα κάτωθι αποτελέσματα:
- Το βαμβάκι αποδείχθηκε ότι έχει μικρότερη εκπομπή αερίων από όλες τις ανταγωνιστικές συνθετικές ίνες. Όσον αφορά τη μείωση εκπομπής αερίων θερμοκηπίων κατά 20% αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη μείωση της εδαφοκατεργασίας, με χρήση μηχανημάτων μικρότερης κατανάλωσης ή / και χρήση φυσικού αερίου, με στοχευμένη λίπανση τόσο χρονική όσο και ποσοτική, με στάγδην υδρολίπανση, με την προώθηση ΑΠΕ αλλά και με τη χρήση παρεμποδισμένων λιπασμάτων σε όλες τις εφαρμογές κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.
- Είναι λιγότερο υδροβόρο σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές εκτατικές καλλιέργειες, όπως π.χ. το καλαμπόκι. Όσον αφορά την κατανάλωση νερού αυτή μπορεί να μειωθεί με ποικιλίες με μικρότερες απαιτήσεις σε νερό, με γεωργία ακριβείας για διαφοροποιημένη άρδευση, με γεωτεχνική υποστήριξη για έλεγχο της υγρασίας του εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών και του κατάλληλου χρόνου εφαρμογής της άρδευσης.
- Όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές το βαμβάκι πιθανότατα να ανταποκρίνεται θετικά στην αύξηση των αθροιστικών ημεροβαθμών ενώ διαπιστώθηκε ότι οι παρατηρούμενες αλλαγές στο κλίμα θα είναι επωφελείς για τις αποδόσεις και την ποιότητα του βαμβακιού στην Ελλάδα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, οι Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ, εκκοκκιστές, παραγωγοί, εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής, Πρόεδροι φορέων κ.α.