Μείωση του ελαχίστου πλαφόν (ηρτημένης) για το βαμβάκι, ζητά η ΔΟΒ από τον Υπ. ΥΠΑΑΤ

Με επιστολή της η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη τη μείωση του ελάχιστου πλαφόν (ηρτημένης) συγκομιδής του βαμβακιού, πέραν των οποιονδήποτε ποσοστών ζημιάς που θα δώσει ο ΕΛΓΑ,  κατά 30% για όλες τις Π.Ε. στις οποίες καλλιεργείται το βαμβάκι, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα στη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος 2023 και οι παραγωγοί να μπορέσουν να παραδώσουν τις όποιες ποσότητες κατέχουν και να μην χαθεί η καλλιεργητική περίοδος αλλά και ο κόπος τους.

Επιπλέον, για τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που επλήγησαν ανεπανόρθωτα ζητήθηκε να μην επηρεαστεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για όσες ποσότητες βαμβακιού παραδοθούν, ανεξαρτήτως στρεμματικής απόδοσης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με την ΚΥΑ «Μέτρα εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης για το βαμβάκι και των διαδικασιών παραλαβής και εκκόκκισης του συσπόρου βαμβακιού» η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς βάμβακος που καλλιέργησαν και συγκόμισαν από τις δηλωθείσες εκτάσεις ποσότητα βαμβακιού τουλάχιστον ίση με εκείνη που αντιστοιχεί την ελάχιστη στρεμματική απόδοσης, της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν.  Η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ανά καλλιεργητική ζώνη καθορίστηκε με βάση το  μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης κάθε ζώνης (Μ.Ο. αποδόσεων 2016-2020) μειωμένο κατά 20%. 

Σε περιπτώσεις, όμως, που οι παραδοθείσες από τους παραγωγούς ποσότητες δεν καλύπτουν την ποσότητα που αντιστοιχεί στην ελάχιστη απόδοση της σχετικής ζώνη, δεν χορηγείται η συνδεδεμένη ενίσχυση.

Η συμβολή  της βαμβακοκαλλιέργειας στην Εθνική Οικονομία είναι καταληκτική και καθορίζει τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ανά την Ελλάδα αλλά και χιλιάδες οικογένειες εξαρτώνται από την απόδοση του προϊόντος.  Oι έξω από τα συνηθισμένα πλαίσια φετινές κλιματικές συνθήκες, και λόγω της κλιματικής αλλαγής που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με αρνητικό πρόσημο για τις καλλιέργειες, έχουν επηρεάσει αρνητικά και τον φυσιολογικό κύκλο παραγωγής των καλλιεργειών με χαρακτηριστικότερη συνέπεια την ακαρπία.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τη θερινή περίοδο (καύσωνας, ανομβρία) είχε ως αποτέλεσμα τη μη καρπόδευση των φυτών βάμβακος λόγω της μη φυσιολογικής εξέλιξης αυτών αλλά και την υποβάθμισή τους ώστε να καθίσταται δύσκολη η μηχανική συγκομιδή. Επιπρόσθετα, οι πρόσφατες κακοκαιρίες «Ντάνιελ» και «Elias» ολοκλήρωσαν τη ζημιά με τα καταστροφικά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε, ιδιαίτερα για την περιοχή της Θεσσαλίας.

Στα πλαίσια αυτά η Διοίκηση της ΔΟΒ ζητά τη θετική αντιμετώπιση των παραπάνω αιτημάτων της.

Η επιστολή, επίσης, στάλθηκε στους Υφυπουργούς και τους Γενικούς Γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και στον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Προηγούμενο άρθροΈως 31 Οκτωβρίου η υποβολή αιτήσεων για τη δράση 3.1.2 «Στήριξη για νέα συμμετοχή σε εθνικά συστήματα ποιότητας»
Επόμενο άρθρο3ο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων στη βαμβακοκαλλιέργεια στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης