Νέα έκθεση: H Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Περιόδου 2023-2027

Στο 22ο μέρος της σειράς podcasts “Με Απλά Λόγια”, η συζήτηση ξεκινά με  την Διευθύνουσα Σύμβουλο της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Έλλη Τσιφόρου (που έγραψε την παραπάνω έκθεση), για  τις λεπτομέρειες της ΚΑΠ, εξηγώντας μας και μερικά βασικά δεδομένα, νούμερα και στοιχεία για την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα.

To 1962, στην αρχή της συζήτησης για μία κοινή προσέγγιση στην ευρωπαϊκή γεωργία, η οποία εξελίχθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η Ευρώπη ήταν μια διαφορετική ήπειρος και, φυσικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μια πολύ διαφορετική μορφή από τη σημερινή.

Πέντε μόλις χρόνια μετά τη συνθήκη της Ρώμης, η τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) είχε μόνο έξι μέλη. Ο στρατηγός Ντε Γκολ ήταν ακόμη πρόεδρος της Γαλλίας και ιδιαίτερα ανήσυχος με την ιδέα ότι κάποιος άλλος πέρα από τον ηγέτη της κάθε χώρας θα είχε λόγο στα νέα αυτά κονδύλια που προορίζονταν για τους αγρότες.

Μέχρι το 1965, οπότε και αποφασίστηκε τελικά ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοζόταν η πρώτη ΚΑΠ, είχε μεσολαβήσει η “κρίση της άδειας καρέκλας“, όταν η Γαλλία αποχώρησε για ένα διάστημα από όλες τις συνεδριάσεις της ΕΟΚ.

Σήμερα, σχεδόν εξήντα χρόνια μετά τη θέσπισή της και μετά από πολλές μεταρρυθμίσεις, η ΚΑΠ παραμένει η μοναδική ευρωπαϊκή πολιτική που διαμορφώνεται και ασκείται από κοινού. Παραμένει επίσης ένα από τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία της Ένωσης, με σκοπό τόσο να ενισχύσει το εισόδημα και τη βιωσιμότητα των Ευρωπαίων αγροτών, να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ευημερία των περιοχών της υπαίθρου αλλά και να εξασφαλίσει την επάρκεια και την ασφάλεια των τροφίμων που φτάνουν στο πιάτο μας.

Τα €19 δισ. της ΚΑΠ (για την περίοδο 2021-2027) είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικά και για την ελληνική οικονομία -άλλωστε, σχεδόν η μισή έκταση της χώρας (45,5%) αποτελεί γεωργική γη, η οποία παράγει περίπου 70 κατηγορίες προϊόντων. Οι αγρότες, που εν πολλοίς διαχειρίζονται τη γη αυτή, δεν παράγουν απλώς τα προϊόντα τους, αλλά παράλληλα διαχειρίζονται τους τοπικούς φυσικούς πόρους και τα οικοσυστήματα.

Από την αρχή του 2023, μετά από διαπραγματεύσεις αρκετών ετών οι οποίες συνέπεσαν χρονικά με το Brexit, το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά και με την κρίση που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εφαρμογή της ΚΑΠ άλλαξε για ακόμη μία φορά. Οι αλλαγές που εισήχθησαν τοποθετούνται ασφαλώς σε μια ιστορική συνέχεια, ωστόσο είναι ταυτόχρονα αρκετά ρηξικέλευθες.

Η νέα έκθεση που δημοσιεύει η διαΝΕΟσις και επιμελήθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Έλλη Τσιφόρου επιχειρεί αρχικά να εξηγήσει την ΚΑΠ, μέσα από την ιστορική της διαδρομή και εξέλιξη, ώστε να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι αλλαγές που φέρει η τελευταία της μεταρρύθμιση. Στην συνέχεια, παρουσιάζει την πορεία προς τη διαμόρφωση της ΚΑΠ 2023-2027 τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων. Επιπλέον, προχωρά σε μία εκτίμηση των προκλήσεων και των ευκαιριών που αυτή φέρει ειδικά για την Ελλάδα.

Αποκρυπτογραφώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027

Σύνοψη της  έκθεσης αποκρυπτογραφώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027

Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) Της Περιόδου 2023-2027

 

Πηγή: διαΝΕΟσις

Προηγούμενο άρθροΣε ΦΕΚ τα 4 τελευταία Οικολογικά Σχήματα
Επόμενο άρθροΟ Πρόεδρος της ΔΟΒ ομιλητής στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάπτυξη της Ελληνικής γεωργίας (17/07/2023)