Πραγματοποιήθηκε το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το Βαμβάκι, που διοργανώθηκε από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών, παραγωγοί και εκκοκκιστές, συζήτησαν  καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο κ. Αυγενάκης Ελευθέριος, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Ευθύμιος Φωτεινός – Πρόεδρος ΔΟΒ, Σέρκος Χαρουτουνιάν – Πρόεδρος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Κεφαλάς Γεώργιος – Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Αυγενάκης Ελευθέριος ανήγγειλε τα 7 μέτρα που πρόκειται να λάβει το Υπουργείο για να ενισχυθεί ο κλάδος, αποσκοπώντας στην περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση της καλλιέργειας και της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού, έτσι ώστε το ελληνικό βαμβάκι να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, τόνισε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στέκεται αρωγός στους βαμβακοκαλλιεργητές της χώρας, μιας και η Ελλάδα αποτελεί κυρίαρχη βαμβακοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ βρίσκεται στην 6η θέση παγκοσμίως.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος γύρω από θεματικούς άξονες σχετικούς με την Κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην καλλιέργεια του βαμβακιού.

Στον πυρήνα των ομιλιών συζητήθηκε η θεματική ενότητα για τις ενισχύσεις της ΚΑΠ στον τομέα του βαμβακιού: ευκαιρίες και προοπτικές για τους παραγωγούς. Παράλληλα, συζητήθηκε το ελληνικό – ευρωπαϊκό βαμβάκι στις διεθνείς αγορές: η πορεία και οι προοπτικές του. Έντονο ενδιαφέρον προσέλκυσε ο διάλογος στην τελευταία θεματική ενότητα ΔΟΒ – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Μια διαχρονική συνεργασία, εκπαίδευση παραγωγών στις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές / Προσαρμογή στις απαιτήσεις της πράσινης συμφωνίας.

Το συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ενότητες του συνεδρίου:

Χαιρετισμοί – Εναρκτήρια ομιλία Υπ. ΥΠΑΑΤ

1η ενότητα: Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στην καλλιέργεια βαμβακιού

2η ενότητα:Οι ενισχύσεις της ΚΑΠ στον τομέα του βαμβακιού: ευκαιρίες και προοπτικές για τους παραγωγούς

3η ενότητα: Το ελληνικό – ευρωπαϊκό βαμβάκι στις διεθνείς αγορές: η πορεία και οι προοπτικές του

4η ενότητα: ΔΟΒ – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Μια διαχρονική συνεργασία
Εκπαίδευση παραγωγών στις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές / Προσαρμογή στις απαιτήσεις της πράσινης συμφωνίας

 

Κλείσιμο συνεδρίου

Το συνέδριο στήριξαν:

Χρυσοί Χορηγοί: AGROTECH, EU COTTON

Αργυροί Χορηγοί: BASF, CORTEVA, SYNGENTA, TIMAC AGRO ΛΥΔΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΑΣ, ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ, Κ.Β ΜΑΡΚΟΥ Α.Β.Ε.Ε., ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Χορηγοί:  AGELOUSIS, AGROLOGY, APICAL, EUROBANK, G&P COTTON GINNERS S.A., KARAGIORGOS, K&NE, PROFARM, SIARKOS, STAFILCO, YARA, ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΖΕΟΛΙΘΟΣ, ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ – ΣΠΟΡΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ – ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Α.Β.Ε.Ε., ΠΑΓΓΑΙΑ ΜΙΧΑΣ, ΣΠΥΡΟΥ

Προηγούμενο άρθροΑποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού 2016-2023
Επόμενο άρθροΔιαδικτυακή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απλούστευση των κανόνων της ΚΑΠ