Η Παγκόσμια Ημέρα Βάμβακος (World Cotton Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου και καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη στις 30 Αυγούστου 2021. Η πρωτοβουλία ανήκε σε τέσσερις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής – Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι και Τσαντ – και υιοθετήθηκε αρχικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Σήμερα γιορτάζουν όλοι όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα βάμβακος, γεωργοί, εκκοκκιστές, μεταποιητές, κλωστοϋφαντουργοί, έμποροι.
Ας θυμηθούμε πως:
Αντίθετα με την διαδεδομένη άποψη το βαμβάκι δεν είναι υδροβόρο φυτό. Αναπτύσσεται σε ξηρές, άγονες συνθήκες όπου άλλες καλλιέργειες δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Καταλαμβάνει μόλις το 3% του παγκόσμιου αγροτικού χώρου — ωστόσο ικανοποιεί το 27% των παγκόσμιων αναγκών σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.
Το βαμβάκι χρησιμοποιεί οξυγόνο και CO2 για την παραγωγή κυτταρίνης, και δεδομένου ότι οι ίνες του είναι 96% έως 98% καθαρή κυτταρίνη, το βαμβάκι είναι η καλύτερη βιοαποικοδομήσιμη φυσική ίνα στον κόσμο.
Όλες οι γεωργικές καλλιέργειες παράγουν αέρια θερμοκηπίου κατά την ανάπτυξη των φυτών. Για την παραγωγή ενός κιλού ινών από βαμβάκι εκπέμπονται 1,7 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα μέσω των φύλλων του και του ριζικού συστήματος του φυτού δεσμεύονται 2,2 κιλά CO2 .
Συμπέρασμα: Το βαμβάκι δεσμεύει περισσότερο ατμοσφαιρικό CO2 από αυτό που εκπέμπει.
Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από το βαμβάκι για να κερδίσουν τα προς το ζην, ιδιαίτερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.
Το βαμβάκι έχει πολύ περισσότερες χρήσεις από το να χρησιμοποιείται για κατασκευή απαλών υφασμάτων. Παράγει τρόφιμα για ανθρώπους και ζώα, και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.
Ας «θωρακίσουμε» το προϊόν μας όπως του αξίζει!!!