Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια για την Π.Ε. Κιλκίς

Εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς το 3ο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων και απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς με στόχο την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο, στο διάστημα μετά τη συγκομιδή της βαμβακοκαλλιέργειας.

Οι κατάλληλες καλλιεργητικές πρακτικές που θα εφαρμόσει ο βαμβακοκαλλιεργητής θα οδηγήσουν σε μείωση των διαχειμαζόντων εντόμων και άρα ελαχιστοποίηση της προσβολής για την επόμενη χρονιά. 

Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται σε στάδιο στο οποίο θα ξεκινήσει η συγκομιδή. Όσα από τα σκουλήκια της τελευταίας γενιάς του Σεπτεμβρίου επιβίωσαν, πέφτουν στο έδαφος και σε βάθος 5-10 εκατοστά ανοίγουν πεταλοειδείς στοές με δύο οπές εξόδου, εκεί νυμφώνονται και περνούν το χειμώνα. Το πλήθος των εντόμων που θα επιβιώσουν το χειμώνα θα αποτελέσουν την πρώτη γενιά του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού. Όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει, τόσο το καλύτερο θα προβεί για την προστασία των νέων βαμβακοφυτειών της επόμενης χρονιάς.

Συνιστάται οι βαμβακοπαραγωγοί μετά τη συγκομιδή να προβούν σε στελεχοκοπή, ψιλοτεμαχισμό και θρυμματισμό των καρυδιών με στελεχοκόπτη-καταστροφέα και κατόπιν σε όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι σε βάθος 20-25 εκατοστά όλων των χωραφιών που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της καλλιέργειας της επόμενης χρονιάς. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται πλήρης αναστροφή του εδάφους και πλήρης ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων στο έδαφος με τα παρακάτω αποτελέσματα: Άμεση καταστροφή των νυμφών. Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες. Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες εδαφικές συνθήκες ( υδατικός κορεσμός του εδάφους σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες αυτού). Μεταφορά των νυμφών σε βάθη 20 έως 25 εκατοστά με επακόλουθο μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους. Καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων με επακόλουθο μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους. Η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως ρίπερ, καλλιεργητής, δισκοσβάρνα κ.α., αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αποτελεσματικές μέθοδοι ελέγχου του πράσινου σκουληκιού. Ενδεχόμενη αύξηση του κόστους καλλιέργειας τουλάχιστον ισοσκελίζεται από τη μείωση του αριθμού των ψεκασμών με εντομοκτόνα που θα απαιτηθούν κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Επιπλέον προστατεύεται τόσο το περιβάλλον όσο και η υγεία του ίδιου του καλλιεργητή και των περιοίκων. Είναι δε σημαντικό να αναφερθεί ότι αποτελεί α) το μοναδικό τρόπο ελέγχου του πράσινου σκουληκιού χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και β) ένα ουσιαστικό παράγοντα αποτροπής της ανάπτυξης ανθεκτικότητας του πράσινου σκουληκιού στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα καθόσον διακόπτεται με μηχανικό τρόπο η μεταφορά ανθεκτικών εντόμων στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Μπορείτε να διαβάσετε το 3ο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ΕΔΩ.

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση για τη στήριξη νέων συμμετοχών στο εθνικό σύστημα ποιότητας (AGRO 2) στο βαμβάκι
Επόμενο άρθροΜέτρα, δράσεις και προκαταβολές αποζημιώσεων που ανακοίνωσε ο Υπ. ΥΠΑΑΤ με στόχο την ανασυγκρότηση της γεωργικής παραγωγής στη Θεσσαλία