Η δράση “Οι Δρόμοι του Βαμβακιού”, και στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Βάμβακος, με τη στήριξη της ΠΕΕΕΒ

Η παραγωγή βαμβακιού είναι μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες που συμβάλλουν σημαντικά στην αγροτική οικονομία της Ελλάδας υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα των αγροτικών κοινοτήτων. Είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια που συνδέεται με σημαντικές στιγμές της ιστορίας μας και ταυτόχρονα παραμένει ανάμεσα στα τρία πιο εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του covid19 τα τελευταία χρόνια, όλοι οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην αλυσίδα αξίας του βαμβακιού, από την παραγωγή, τον εκκοκκισμό, τη μεταποίηση, τη μεταφορά έως τις εξαγωγές, εργάζονταν σκληρά για την προώθηση του ελληνικού βαμβακιού και την αναγνώριση των ιδιοτήτων του Παγκόσμια.  Μεταξύ αυτών, τα εκκοκκιστήρια δεσμεύτηκαν να συνεργάζονται με καλλιεργητές βαμβακιού με σεβασμό και αξιοπιστία, ενώ συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις της ποιοτικής παραγωγής.  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ελληνικό βαμβάκι έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη και εκτιμάται ιδιαίτερα από τη βιομηχανία του βαμβακιού και της κλωστοϋφαντουργίας.

Η δράση “Οι Δρόμοι του Βαμβακιού” που υποστηρίζεται από τους Έλληνες Eκκοκκιστές από την πρώτη στιγμή και με κάθε δυνατό τρόπο, είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη διερεύνηση της σύνδεσης τέχνης και βαμβακιού. Η πρωτοβουλία λειτουργεί ως μέσο για να στείλει ένα μήνυμα ότι το ελληνικό βαμβάκι θα μπορούσε να είναι ηγέτης παίζοντας σημαντικό ρόλο σε όλες τις πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής.
Πολλές εκδηλώσεις διοργανώνονται από την ΜΚΟ «ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής και απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Το κύριο γεγονός φέτος λαμβάνει χώρα στη Βέροια, μέσα σε ένα παλιό εκκοκκιστήριο. Επιλεγμένοι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν και να μελετήσουν το βαμβάκι κατά τη διάρκεια του καταπληκτικού ταξιδιού του από το χωράφι στο τελικό προϊόν. Τα έργα τέχνης που παράγονται στοχεύουν στην ανταλλαγή αυτών των εμπειριών με τους αγρότες, την αγροτική κοινότητα και τη βιομηχανία ως κοινή γλώσσα αυτού του μοναδικού προϊόντος.

Η παραπάνω δράση εντάσσεται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για το Βαμβάκι, που καθιερώθηκε να γιορτάζεται ετήσια στις 07 Οκτωβρίου, και μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο της δράσης στο Greece – World Cotton Day

#cottonfanclub 

Προηγούμενο άρθροΕορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Βάμβακος (07/10/2021)
Επόμενο άρθροΟλοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι στη Λάρισα