Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι στη Λάρισα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι, που διοργανώθηκε από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης στη Λάρισα, παρουσία πλήθους κόσμου εκκοκκιστών, παραγωγών, Βουλευτών, εκπροσώπων ΥΠΑΑΤ, φορέων κ.α.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρέθηκε το έντονο ενδιαφέρον διεθνών οίκων ρουχισμού και μόδας, όπως η Lacoste, για το ελληνικό πιστοποιημένο βαμβάκι το οποίο αποτελεί το 80%-85% του συνόλου της παραγωγής της Ε.Ε.  Οι περισσότεροι από τους ομιλητές εστίασαν στην παραγωγή ποιοτικού πιστοποιημένου προϊόντος, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να “κυριαρχήσει” στις διεθνείς αγορές, δίνονταν την απαιτούμενη υπεραξία στο προϊόν και ενισχύοντας ταυτόχρονα το εισόδημα των παραγωγών.  Με συντονισμένες προσπάθειες και με την υιοθέτηση και υλοποίηση μιας Εθνικής Στρατηγικής, το ελληνικό βαμβάκι θα λάβει νέα προοπτική και ώθηση με σκοπό να οικοδομήσει το δικό του «brandname». Και αυτό το brandname να ενισχυθεί σοβαρά στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές.  Για να επιτευχθεί όμως και να καρποφορήσει η πολύ σημαντική μέχρι στιγμής προσπάθεια θα πρέπει όλοι που εμπλέκονται στην αλυσίδα βάμβακος να δουλέψουν ενωμένοι, προκειμένου το ελληνικό βαμβάκι να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Χαιρετισμοί - Συνεργασία ΔΟΒ και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Ο Πρόεδρος της ΔΟΒ κ. Ευθύμιος Φωτεινός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μέσω της συνεργασίας και της συστηματικής και εντατικής εργασίας θα ενισχυθεί ο κλάδος ενώ όσον αφορά την πιστοποίηση του βαμβακιού δήλωσε ότι: «πλέον το ελληνικό βαμβάκι έχει μία παγκόσμια σφραγίδα». Επιπλέον, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ξεκινούν πιλοτικά ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα ευφυής γεωργίας για την καλλιέργεια του βαμβακιού με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν να αναφέρει χαρακτηριστικά πως το πρόγραμμα θα είναι πενταετές και θα στοχεύει στην επίτευξη χαμηλότερου κόστους παραγωγής και χαμηλότερης άρδευσης. «Θα είναι μία δράση βιωματική. Όσοι εκπαιδεύουν, παράλληλα θα συμμετάσχουν ώστε να πειστούν και οι ίδιοι και οι παραγωγοί ότι η ευφυής γεωργία είναι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Μέχρι στιγμής έχουν επιλεχθεί πέντε αγροκτήματα σε όλη την Ελλάδα». Από τη μεριά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου πρόετεινε ότι ποιότητα, πιστοποίηση, εκπαίδευση και βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές είναι οι κεντρικοί στόχοι του κλάδου του «λευκού χρυσού».

Συζητώντας με την Ευρώπη για το μέλλον του βαμβακιού

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας (ECA) κ. Αντώνης Σιάρκος ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το ECA θα υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας με την EUROCOTON, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ανέπτυξε τις μέχρι στιγμής ενέργειες – δράσεις που έχουν γίνει για την προώθηση του προϊόντος όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις υπόλοιπες ηπείρους ενώ στόχος είναι να μετατραπεί το “Farm to Fork” σε “Farm to Fashion”.

Ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Πέτρος Τζαβέλλας ανέφερε ότι σε 2 χρόνια θα υπάρχει πλήρης έλεγχος των στρεμμάτων που δηλώνονται με βαμβάκι με τη χρήση δορυφόρων, που αποτέλεσε και αίτημα της ΔΟΒ, ακόμη και σε απομακρυσμένα αγροτεμάχια.  Η όλη προσπάθεια ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε δύο Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας.

Στη συνέχεια το Μέλος του Δ.Σ. και πρώην Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) κ. Βασίλης Μάρκου τόνισε την υπεραξία που θα προσδώσει η χρήση και η ανάδειξη του ευρωπαϊκούς σήματος, το οποίο μέσω του σήματος AGRO που προωθεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και έχει ήδη εναρμονιστεί με το Better Cotton Initiative (BCI).  Η υπεραξία αυτή θα φέρει περίπου 17 εκατ. στο εισόδημα του παραγωγού μέσα από τη συνεργασία της ΔΟΒ – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και της πολιτείας.

Ποιότητα – Ποιοτικά χαρακτηριστικά ινών βάμβακος και παράγοντες που επιδρούν σ’ αυτά

Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε, «Παρουσίαση αποτελεσμάτων έργων που υλοποιήθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Βάμβακος για την ποιότητα του βαμβακιού 2016-2020», Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος (Παρουσιάση)
Δρ. Απόστολος Καλύβας, «Σημεία «κλειδιά» στη διαχείριση της καλλιέργειας του βαμβακιού και ο ρόλος της γενετικής βελτίωσης», Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων
κα Μαίρη Σπέντζου, «Πιστοποίηση βαμβακοκαλλιέργειας κατά AGRO2», ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Εθνική Στρατηγική για το βαμβάκι

Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός ο οποίος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι στιγμής συνεργασία με τη Διεπαγγελματική, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τόνισε μεταξύ άλλων πως «πρέπει να προωθήσουμε ένα ανταγωνιστικό και προσανατολισμένο στην αγορά τομέα βαμβακιού. Να πετύχουμε μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα βάμβακος στην Ελλάδα.  Να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να προσελκύσουμε νέους αγοραστές, για να πετύχουμε καλύτερες τιμές. Οφείλουμε, όλοι μαζί, να δράσουμε ενωμένοι και να στηρίξουμε το ελληνικό βαμβάκι».

Κεντρική επιλογή του ΥΠΑΑΤ αποτελεί η επένδυση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού βαμβακιού και στη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας ενώ ο Υπουργός ανακοίνωσε την ένταξη και χρηματοδότηση του πιστοποιημένου AGRO2 στο Μέτρο 3.1. της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΠΑΑ (εντός του 2022 ως φιλοπεριβαλλοντικής δράσης της Εθνικής Στρατηγικής με προϋπολογισμό 40εκ. ευρώ).

Αγροεφόδια και γεωργικά μηχανήματα

Δρ. Φωτεινή Γιαννακοπούλου, Γενική Διευθύντρια Συνδέσμου Παραγωγών & Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) (Παρουσίαση)
κ. Ανδρέας Κουτσοκώστας, Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων  (ΕΚΑΓΕΜ ΕΛΛΑΔΟΣ)
κ. Βασίλης Γιαννάκος, Μέλος Δ.Σ. ΔΟΒ

Το ελληνικό βαμβάκι στη διεθνή αγορά

Ο κ. Δημήτρης Μαδιανός, Αντιπρόσωπος – αγοραστής εκκοκκισμένου βαμβακιού ανέλυσε τη θέση του βαμβακιού μέσα στη διεθνή αγορά, την παγκόσμια παραγωγή και την κατανάλωση ενώ παρουσίασε και στοιχεία των εξαγωγών του ελληνικού προϊόντος.

Ποιο το μέλλον του ελληνικού βαμβακιού μέσα από μία αειφόρο ανάπτυξη

Με την παρουσία της Γενικής Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κας Χριστιάνας Καλογήρου συζητήθηκε το μέλλον του ελληνικού βαμβακιού μέσα από μια αειφόρο ανάπτυξη και τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δίνεται ώστε η καλλιέργεια του προϊόντος να γίνεται με πιο ήπιες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους ώστε το τελικό αποτέλεσμα να δημιουργεί υπεραξία για το ίδιο το προϊόν.

Ψηφιακές υπηρεσίες και γεωργία

Στο επίκεντρο της ενότητας βρέθηκαν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και οι “έξυπνες” εφαρμογές στα πλαίσια της ανάπτυξης μιας ευφυούς γεωργίας για το βαμβάκι.

κ. Σπύρος Μουρελάτος, ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ
κ. Μάνος Λεκάκης, AGROAPPS
κ. Νίκος Κουρκούτας, Γενικός Γραμματέας ΔΟΒ
κ. Γιάννης Μαυρουδής, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Βελτίωση των συστημάτων παραγωγής για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Για τις προτεραιότητες και λύσεις απέναντι στην έλλειψη νερού για την καλλιέργεια του βαμβακιού αναφέρθηκαν οι επιστήμονες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίοι και προέτειναν την ενίσχυση της στάγδην άρδευσης για μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού αλλά και ενέργειας.

Καθ. Δημήτρης Μπιλάλης, «Μελέτη Στρατηγικού σχεδιασμού της καλλιέργειας βάμβακος στην Ελλάδα»
Δρ. Ελένη Τσαλίκη, «Βιώσιμα συστήματα βαμβακοπαραγωγής και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο βαμβάκι», Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων, Θεσσαλονίκη
Δρ. Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης, «Ολοκληρωμένη άρδευση στο βαμβάκι», Ινστιτούτο Εδαφουδατικών Πόρων (Παρουσίαση)
Δρ. Βασίλης Ασχονίτης, «Εισροές λιπασμάτων στην καλλιέργεια του βαμβακιού» (Παρουσίαση)

Εχθροί και ασθένειες

Για τους εχθρούς και τις ασθένειες και πως μπορούν να ανιμετωπιστούν παρουσίασαν οι επιστήμονες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ενώ αναφέρθηκε ότι θα μειωθεί και ο κίνδυνος προσβολές εντόμων όπως του πράσινου σκουληκιού.

Δρ. Στέφανος Ανδρεάδης, «Κύριοι εντομολογικοί εχθροί του βαμβακιού. Προβληματισμοί και δυσκολίες φυτοπροστασίας», Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων (Παρουσίαση)
Δρ. Θωμάς Γιτσόπουλος, «Ολοκληρωμένη διαχείριση ζιζανίων στο βαμβάκι», Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων
κ. Κώστας Γιαννακός, Πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

Προηγούμενο άρθροΗ δράση “Οι Δρόμοι του Βαμβακιού”, και στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Βάμβακος, με τη στήριξη της ΠΕΕΕΒ
Επόμενο άρθροΗμερίδα με θέμα: «Η αναζήτηση του δρόμου για τη δημιουργία brand name του ελληνικού βαμβακιού μέσω της τέχνης και του πολιτισμού» (13/11/2021)