Η διαπίστωση ότι το βαμβάκι είναι απαραίτητο και πρέπει να συνεχίσει να παράγεται στη Θεσσαλία κυριάρχησε στην 7η ετήσια εσπερίδα της ΔΟΒ για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, που πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα, στις 14 Μαρτίου στα πλαίσια των εσπερίδων της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για την προώθηση του ελληνικού βαμβακιού.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος της ΔΟΒ κ. Ευθύμιος Φωτεινός τόνισε πως το βαμβάκι θα παραμείνει στη Θεσσαλία καθώς στηρίζει τόσο την τοπική οικονομία όσο και την εθνική οικονομία αλλά και κοινωνία, παρ’ όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων του περασμένου Σεπτεμβρίου.  Ο κ. Φωτεινός συνέχισε πως η ΔΟΒ ήταν από την πρώτη στιγμή κοντά στους παραγωγούς και με συνεχείς συναντήσεις με την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία κατέβαλε ιδιαίτερες προσπάθειες ώστε να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις.  Επίσης, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν θα χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στο προϊόν.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας σημείωσε πως το βαμβάκι έχει τεράστια αξία για την οικονομία της περιοχής και είναι το λιγότερο υδροβόρο. “Το βαμβάκι είναι μια κόκκινη γραμμή για το μέλλον την δικής μας περιφέρειας και όποιοι νομίζουν ότι το βαμβάκι θα έχει την κατάληξη της ζάχαρης, να το ξεχάσουν”, κατέληξε ο κ. Κουρέτας.

Στη συνέχεια των ενοτήτων, ο Ερευνητής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ του Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος Δρ. Δημήτρης Μπεσλεμές παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων για την ποιότητα για τα έτη 2016-2023, επισημαίνοντας ότι πρέπει να προσεχθεί η υγρασία στη συλλογή και οι ξένες ύλες ενώ υπερθεμάτισε τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με τη Διεπαγγελματική όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας στην Copa-cogeca κ. Χρήστος Τσιχήτας αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η Ευρώπη στην προσαρμογή στις απαιτήσεις της πράσινης συμφωνίας όσο και στη στήριξη της κλωστοϋφαντουργίας.

Στη 2η ενότητα με τίτλο: “Το ελληνικό – ευρωπαϊκό βαμβάκι στις διεθνείς αγορές: η πορεία και οι προοπτικές του” ο Agent εκκοκκισμένου βάμβακος κ. Δημήτρης Μαδιανός τόνισε πως ο μεγαλύτερος όγκος του βαμβακιού είχε καλά χαρακτηριστικά (μήκος/αντοχή), σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα οι εξαγωγές μας συνεχίζονται κυρίως στην Αίγυπτο και στην Τουρκία ενώ προς την Ασία τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μείωση με βασικότερο λόγο “την υψηλή τιμή καθώς οι τιμές μας είναι με βάση τη ζήτηση της μεσογείου οπότε δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε το αμερικάνικο ή το πολύ φτηνό Βραζιλιάνικο και Ινδικό”.

Το μέλος του Δ.Σ. και πρώην Πρόεδρος κ. Βασίλης Μάρκου τόνισε πως το ευρωπαϊκό σήμα που πέτυχε η ΔΟΒ, με σύμμαχο την Ισπανία, μέσω της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος αρχίζει να αποδίδει καρπούς και πλέον ξένοι οίκοι ενδιαφέρονται ακόμα περισσότερο για το ελληνικό – ευρωπαϊκό βαμβάκι.

Στην τελευταία ενότητα το Μέλος του Δ.Σ. κ. Γιώργος Καραΐσκος τόνισε τη σημασία της συμβολαιακής γεωργίας και στο πως θα πρέπει οι παραγωγοί να μάθουν να πωλούν με γνώμονα το μέσο κέρδος και να μην επιδιώκουν την υψηλότερη τιμή που σπανίως την πετυχαίνουν.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Γιαννόπουλος ανέφερε πως η ΚΑΠ επηρέασε την πρόβλεψη των παραγωγών και τον προγραμματισμό τους σχετικά προς ποια καλλιέργεια να προσανατολιστούν, η μελέτη για το αποτύπωμα άνθρακα που εκπόνησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σίγουρα δίνει ένα πολύ καλό κίνητρο για τη βαμβακοκαλλιέργεια, η οποία είναι δυναμική, αλλά πρέπει να υπάρξουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για να μετουσιωθούν στην πράξη καθώς αποτελεί προσδοκία για το εισόδημα των παραγωγών.

Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε παρουσία αγροτών, γεωπόνων, εκκοκκιστών και αιρετών της αυτοδιοίκηση ενώ κοινή συνισταμένη όλων ήταν ότι το βαμβάκι, παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε πέρυσι, θα συνεχίσει να καλλιεργείται.

Την εσπερίδα στήριξαν:

Χρυσοί Χορηγοί: AGROTECH, EU COTTON

Αργυροί Χορηγοί: BASF, CORTEVA, SYNGENTA, TIMAC AGRO ΛΥΔΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΑΣ, ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ, Κ.Β ΜΑΡΚΟΥ Α.Β.Ε.Ε., ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Χορηγοί:  AGELOUSIS, AGROLOGY, APICAL, EUROBANK, G&P COTTON GINNERS S.A., KARAGIORGOS, K&NE, PROFARM, SIARKOS, STAFILCO, YARA, ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΖΕΟΛΙΘΟΣ, ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ – ΣΠΟΡΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ – ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Α.Β.Ε.Ε., ΠΑΓΓΑΙΑ ΜΙΧΑΣ, ΣΠΥΡΟΥ

Προηγούμενο άρθροΕτήσια εσπερίδα ΔΟΒ για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας (Φάρσαλα, 14/03)
Επόμενο άρθροGreek Farms. Το βασικό περιεχόμενο του Portal Greek Farms