Ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος κ. Ευθύμιος Φωτεινός παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ και μεταξύ άλλων τόνισε πως:
“Η φετινή καλλιεργητική περίοδος στο ελληνικό βαμβάκι εξελίσσεται γενικά θετικά, με καλή βλαστική ανάπτυξη, ανθοφορία και καρποφορία, αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά περιοχή και χρόνο σποράς. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνόησαν την ανάπτυξη, όμως παράλληλα αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης εντομολογικών εχθρών, όπως ο τετράνυχος, ο λύγκος και το πράσινο σκουλήκι. Η σωστή άρδευση, η αποφυγή υπερβολικής βλάστησης και η έγκαιρη φυτοπροστασία θεωρούνται κρίσιμες για την τελική απόδοση και ποιότητα της ίνας.
Η πρόσφατη κακοκαιρία και κυρίως το χαλάζι προκάλεσαν τοπικά σημαντικές ζημιές σε βαμβακοχώραφα, επηρεάζοντας τη βλάστηση και τα νεαρά καρύδια. Η ΔΟΒ ζητά την άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την ταχεία χορήγηση προκαταβολών και αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.
Σε επίπεδο εμπορίου, η περίοδος 2025/26 κλείνει θετικά. Από παραγωγή περίπου 240.000 τόνων εκκοκκισμένου βαμβακιού, απομένουν λιγότεροι από 10.000 τόνοι προς διάθεση, γεγονός που σημαίνει ότι η νέα σεζόν ξεκινά με σχεδόν μηδενικά αποθέματα. Η Τουρκία παραμένει ο σημαντικότερος πελάτης, ενώ αυξάνεται σημαντικά η παρουσία του ελληνικού βαμβακιού στην Ασία και στις ευρωπαϊκές αγορές. Θετική είναι επίσης η εικόνα των εξαγωγών βαμβακόσπορου.
Για τις τιμές του βαμβακιού, εκτιμάται ότι η άνοδος δεν είναι απλώς συγκυριακή. Τα περιορισμένα παγκόσμια αποθέματα και η συγκράτηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στηρίζουν την αγορά, αν και η ζήτηση επηρεάζεται από τον ανταγωνισμό των τεχνητών ινών, τον πολυεστέρα και τη μειωμένη αγοραστική δύναμη σε Ευρώπη και Αμερική. Για τον Έλληνα παραγωγό, καθοριστικοί παράγοντες θα είναι τελικά η ποσότητα και η ποιότητα της σοδειάς, καθώς και οι ενισχύσεις και τα περιβαλλοντικά πριμ.
Τέλος, προχωρά η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία EUCOTTON, με στόχο την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και της ζήτησης του ευρωπαϊκού βαμβακιού, κυρίως σε Δανία, Σουηδία και Φινλανδία. Η έμφαση στη βιωσιμότητα και στην ιχνηλασιμότητα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία ενόψει του Ψηφιακού Διαβατηρίου Προϊόντος για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα από το 2027″.
Συμπέρασμα: Η εικόνα του ελληνικού βαμβακιού είναι συνολικά αισιόδοξη ως προς τις προοπτικές παραγωγής, εξαγωγών και τιμών, παρά τις τοπικές ζημιές από την κακοκαιρία και τις πιέσεις που δέχεται η παγκόσμια ζήτηση. Ιδιαίτερα θετικά στοιχεία αποτελούν τα χαμηλά αποθέματα, η διεύρυνση των εξαγωγικών αγορών και η προσπάθεια ενίσχυσης της ποιότητας, της βιωσιμότητας και της διεθνούς ταυτότητας του ελληνικού βαμβακιού.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Προέδρου κ. Ευθύμιου Φωτεινού ΕΔΩ.

















