Διεύρυνση μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος

Διεύρυνση μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ)

Χωρίς καµία απολύτως µεταβολή στη διοικητική πυραµίδα αλλά µε σηµαντικές αλλαγές τόσο στη δοµή όσο και στη φιλοσοφία λειτουργίας της θα πορευθεί την επόµενη διετία η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάµβακος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Οι πρόσφατες εκλογές οδήγησαν στην ανανέωση της θητείας του προηγούµενου διοικητικού συµβουλίου καθώς, όπως αναφέρουν στην Agrenda καλά πληροφορηµένες πηγές, επικράτησε η άποψη η Ένωση να βαδίσει µε «δοκιµασµένη συνταγή» στο κρίσιµο ραντεβού του ΙCAC που έχει προγραµµατισθεί για τον ερχόµενο  Νοέµβριο στη Θεσσαλονίκη. ∆εδοµένου ότι αναµένονται σηµαντικές συµµετοχές από το εξωτερικό κρίθηκε σώφρον να µην υπάρξουν αλλαγές οι οποίες, όπως µας λέει παράγοντας του χώρου, «ενδεχοµένως να έδιναν λάθος µήνυµα προς τα έξω».

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν και ελλείψει εναλλακτικής υποψηφιότητας -καθώς κανείς άλλος δε διεκδίκησε τη θέση- ο Αποστόλης ∆οντάς συνεχίζει στο τιµόνι της Ένωσης µέχρι το 2016 ενώ αµετάβλητες παρέµειναν και οι εσωτερικές ισορροπίες. Έτσι, στο συµβούλιο συνεχίζουν να εκπροσωπούνται οι παραδοσιακές και ισχυρές δυνάµεις του χώρου, δηλαδή οι Μάρκου και Καραγιώργος, οι ανερχόµενοι παίκτες όπως ο Σκλαπάνης καθώς και η παλαιά φρουρά (Νίκος Ουσουτζόγλου), ενώ ο Σιάρκος θεωρείται «καλός συνοµιλητής του Καραγιώργου» µε τον οποίο άλλωστε ήδη έχουν και µια επιτυχηµένη επιχειρηµατική συνεργασία µέσω της κοινοπραξίας  Κ+Σ Βαµβακουργία.

Ίδια διοίκηση, νέα σχέδια
Η είδηση, όµως, έρχεται από τα σχέδια του Απόστολου ∆οντά να διευρύνει την Ένωση ώστε αυτή να εκπροσωπεί όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες της αλυσίδας παραγωγής βάµβακος.

Το σκεπτικό είναι να µπορούν να εισέλθουν στην Ένωση ως µέλη επιχειρήσεις που παράγουν πολλαπλασιαστικό υλικό, κλωστοϋφαντουργίες (επιχειρήσεις οι οποίες, ούτως ή άλλως, είναι άµεσα και στενά συνυφασµένες µε το βαµβάκι) και, ίσως το σηµαντικότερο, αντιπρόσωποι ξένων πολυεθνικών εταιρειών που παραδοσιακά αγοράζουν και εξάγουν ελληνικό βαµβάκι.

Την άποψη αυτή φαίνεται να συµµερίζεται και η συντριπτική πλειοψηφία του υπόλοιπου συµβουλίου η οποία θεωρεί ότι  οι αντιπρόσωποι των ξένων οίκων, όντας επικεντρωµένοι κι έχοντας µια πλήρη εικόνα των αγορών του εξωτερικού, µπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην προώθηση του ελληνικού βαµβακιού.
Οι πληροφορίες της Agrenda λένε ότι η απόφαση για τη διεύρυνση της Ένωσης είναι ειληµµένη και, µάλιστα, θα υλοποιηθεί σύντοµα ενώ έχουν ενηµερωθεί σχετικά και οι άµεσα ενδιαφερόµενοι (αντιπρόσωποι ξένων εταιρειών).
Μέσα τους επόµενους µήνες θα πραγµατοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στο καταστατικό ώστε να αρθούν και τα τυπικά εµπόδια στη διαδικασία διεύρυνσης.

Μάλιστα γνωστός εκκοκκιστής τόνισε στην Agrenda ότι το ιδανικό θα ήταν η Ένωση να «ανοίξει» και προς τη µεριά των καλλιεργητών ώστε ο κλάδος του βάµβακος να αποκτήσει πλήρη ισχυρότερη φωνή. Έσπευσε ωστόσο να υπογραµµίσει ότι κάτι τέτοιο απαιτεί την οργάνωση των ίδιων παραγωγών κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί ζητούµενο.

Ισχυρότερη φωνή για το βαμβάκι
Yπενθυµίζεται ότι στις εκλογές που πραγµατοποιήθηκαν στις 14 Μαΐου εκλέχθηκαν:
Πρόεδρος: Απ. ∆οντάς
Αντιπρόεδρος: Βασ. Μάρκου
Γενικός Γραµµατέας: Αντώνης Σιάρκος
Ταµίας: Αριστοτέλης Πριόβολος
Μέλη: Νίκος Καραγιώργος, Νίκος Ουσουλτζόγλου, Θανάσης Σκλαπάνης.
Στα σχέδια της Ένωσης, πέρα από τη διεύρυνσή της στην κατεύθυνση του να πάρει ουσιαστικά τη µορφή µιας ∆ιεπαγγελµατικής, είναι να πιέσει και για τη δηµιουργία του Χρηµατιστηρίου Εµπορευµάτων, την έλλειψη του οποίου ο Αποστόλης ∆οντάς θεωρεί ως µια από τις πληγές του κλάδου.

πηγή: www.agronews.gr
Προηγούμενο άρθροΈκτακτη Γενική Συνέλευση των Μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος
Επόμενο άρθροΠραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΠΕΕΕΒ στα πλαίσια της 73ης Συνέλευσης της ICAC